KUALA LUMPUR:Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menerima sebanyak 1,797 permohonan Lesen Sementara KL Prihatin menerusi program inisiatif  Wilayah Bebas Berniaga (WBB).

Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa berkata, daripada jumlah itu, sebanyak 728 permohonan telah diluluskan serta-merta manakala 402 pemohon telah lulus bersyarat dan baki permohonan lain sedang dalam proses.

"DBKL telah melancarkan Lesen Sementara KL Prihatin yang membenarkan aktiviti perniagaan penjaja di mana sahaja di Kuala Lumpur untuk tempoh enam bulan bermula 15 November hingga 15 April 2021.

"Lesen ini adalah suatu penambahbaikan kepada Lesen Permit Penjaja Waktu Terhad PKPP yang telah dikeluarkan sebelum ini.

"Program ini dijangka memberi manfaat kepada 3,000 keluarga di Wilayah Persekutuan," katanya ketika sesi penggulungan kementeriannya di Dewan Rakyat pada Rabu.

Dalam pada itu, Annuar berkata, bagi memastikan inisiatif itu dilaksanakan dengan baik dan teratur, DBKL, Perbadanan Putrajaya (PPj) dan Perbadanan Labuan (PL) telah mengeluarkan garis panduan mengenai tatacara mudah yang perlu dipatuhi oleh pemohon.

"Garis Panduan ini juga diselaraskan dengan peraturan dan undang-undang kecil DBKL, PPj dan PL yang sedia ada. 

"Prosedur Operasi Standard (SOP) COVID-19 seperti penjarakan sosial juga hendaklah dipatuhi," katanya.