KUALA LUMPUR: Pengerusi Pergerakan Tenaga Akademik Malaysia (GERAK), Prof Zaharom Nain menyeru rakyat supaya tidak sepenuhnya bergantung kepada kerajaan dalam isu keselamatan data peribadi.

Katanya, sudah sampai masa wujudnya satu badan bebas yang menyelia hal ehwal data peribadi supaya ia lebih terpelihara dan tidak boleh dimanipulasi sewenang-wenangnya oleh mana-mana pihak.

Pada masa sama, seluruh rakyat mahu tidak mahu perlu sedar tentang hak mereka terhadap data peribadi masing-masing serta kegunaan dan limitasinya.

“Sepertimana dalam bidang media di mana ada majlis yang dikawal selia sendiri oleh orang media, begitu juga dalam kes penyebaran maklumat dan perlindungan data.

“Perlunya ada kumpulan anggota masyarakat yang mengambil alih peranan yang dimainkan kerajaan yang mungkin tidak sedar, tidak peduli atau mungkin memikirkan tentang kepentingan mereka sendiri,” katanya dalam program Dialog Tiga Penjuru pada Khamis.

Walaupun kesedaran dalam hal ini belum lagi meluas, usaha itu katanya perlu diterajui oleh mereka yang berkepakaran untuk mendesak supaya hal data peribadi ini tidak dipandang ringan.


Tiba masa wujudnya badan bebas selia hal ehwal data peribadi - Prof. Zaharom Nain