KUALA LUMPUR: Walaupun tidak berada dalam barisan utama kepimpinan UMNO, bekas Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein akan tetap bersama membantu parti dalam kapasiti dirinya.
Ahli Parlimen Sembrong itu, yang digantung keahlian daripada UMNO selama enam tahun, berkata beliau berpegang teguh bahawa perkara yang penting adalah parti.
"Insya-Allah secara peribadi, saya tetap bersama-sama membantu parti dalam kapasiti diri saya.
"Saya berpegang teguh, perkara yang penting adalah parti dan ia sentiasa menjadi pegangan utama saya dalam apa jua keadaan sekalipun," kata Hishammuddin dalam kemas kini di laman Facebook, pada Rabu.
Dalam masa yang sama, bekas Menteri Pertahanan itu berharap barisan kepimpinan baharu yang dipilih dan dilantikan pada Pemilihan UMNO 2023-2026, menjalankan amanah dan tanggungjawab mereka.
"Pemilihan UMNO bagi penggal 2023-2026 telah pun melabuhkan tirai. Walaupun tidak dapat bersama kali ini, namun saya mengikuti rapat perkembangan pemilihan sepanjang ianya berlangsung.
"Saya ucapkan terima kasih kepada seluruh ahli akar umbi yang telah menjalankan tanggungjawab. Yang menang, tidak menang semuanya dan yang kalah tidak kalah semuanya.
"Peliharalah parti ini dengan baik. Semestinya cabaran di depan lebih besar dan menduga," tambah Hishammuddin.
Proses pemilihan parti Melayu itu membabitkan 187 bahagian di seluruh negara selesai, baru-baru ini.
Pada pemilihan tersebut, tiga kerusi Naib Presiden UMNO yang dipertandingkan dimenangi oleh Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail; dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Johari Abdul Ghani.
BACA: Pemilihan UMNO: Ini senarai barisan kepimpinan sesi 2023-2026
Seorang lagi yang mengisi jawatan tersebut ialah penyandang jawatan itu yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.
Antara muka lama yang kembali dalam organisasi parti ialah bekas Ketua Wanita UMNO, Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil selepas dilantik sebagai ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO.
Shahrizat tewas dalam pertandingan merebut jawatan Ketua Wanita UMNO kepada Datuk Seri Dr Noraini Ahmad.
Hasimi Muhamad
Wed Mar 22 2023

Datuk Seri Hishammuddin Hussein (gambar) berharap barisan kepimpinan baharu yang dipilih dan dilantikan pada Pemilihan UMNO 2023-2026, menjalankan amanah dan tanggungjawab mereka. - Foto/BERNAMA

Liga Super: Selangor kenduri gol benam Kelantan United 7-1
Penyerang import dari Colombia, Ayron del Valle muncul wira skuad Gergasi Merah pada aksi di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu.

China, Amerika Latin bersama rancakkan pembinaan BRI
China dan Argentina memeterai rancangan kerjasama untuk mendorong pembinaan Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI) pada 3 Jun lalu, ketika kunjungan Menteri Ekonomi Argentina, Sergio Tomas Massa ke Beijing.

AirAsia lancar penerbangan langsung Pulau Pinang-Hong Kong, Ogos ini
AirAsia akan melancarkan laluan penerbangan langsung dari Pulau Pinang ke Hong Kong, bermula 10 Ogos ini.

Lionel Messi umum sertai Inter Miami
Keputusan itu sekali gus mengesahkan Messi menolak tawaran lumayan dari sebuah kelab di Arab Saudi.

Boeing kesan kecacatan baharu pesawat 787 Dreamliner
Pembuat pesawat Amerika Syarikat (AS) Boeing pada Rabu mengenal pasti kecacatan baharu pada jet 787 Dreamliner keluarannya.

Lawak melampau: Singapura mohon maaf, Jocelyn Chia bukan lagi warganegara
Kerajaan Singapura tidak boleh menerima kata-kata atau tindakan yang boleh mencetus kemudaratan atau menyinggung perasaan orang lain.

KPDN sedia pertimbang tambah bekalan gula di negeri tertentu semasa musim perayaan
Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub sedia mempertimbangkan cadangan untuk menambah bekalan gula di negeri tertentu pada musim perayaan.

KKD gesa Telegram jumpa MCMC untuk elak tindakan
KKD menggesa pihak Telegram mengadakan pertemuan dengan MCMC dalam masa terdekat bagi mengelakkan tindakan berhubung beberapa isu keselamatan siber.

Presiden Xi mahu China tumpu kepada menghijaukan kawasan gurun, cipta keajaiban baharu
Presiden Xi Jinping mahu China terus meningkatkan usaha untuk mencegah hakisan tanah dan memastikan penghijauan kawasan gurun sehingga keajaiban baharu dapat diwujudkan.

Mohamad Hasan bimbang trend ahli politik tabur retorik ancam perpaduan
Mohamad berkata, golongan ini sanggup memperlekeh jaminan hak asasi, kebebasan dan keutuhan institusi awam.

Gambar Hishammuddin peluk Noh curi perhatian
Perkongsian gambar oleh bekas Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein bersama sahabat baiknya, Tan Sri Noh Omar mencuri perhatian netizen.

Tiada keperluan pelawa bekas ahli UMNO ke PAU - Hishammuddin
Tiada keperluan untuk mempelawa bekas ahli UMNO yang dipecat untuk menghadiri Perhimpunan Agung UMNO (PAU).

'Tak ada potret pemimpin UMNO kekal dalam Dewan Merdeka'
Jelasnya, Dewan Merdeka adalah milik WTC yang terbuka untuk disewa oleh sesiapa yang ingin menganjurkan sebarang bentuk program.

Gambar bekas pemimpin UMNO hanya dipasang ketika PAU - Sumali
Menurutnya, gambar bekas pemimpin UMNO hanya akan dipasang oleh perunding setiap kali Perhimpunan Agung UMNO (PAU) diadakan.

Gambar bekas pemimpin UMNO 'hilang' semasa Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan - Hishammuddin
Katanya, penjelasan kepada akar umbi parti perlu diberikan mengenai hubungan yang wujud di dalam Kerajaan Perpaduan yang turut disertai UMNO.

Johari Abdul Ghani dilantik Bendahari Agung BN
Pelantikan berkenaan diputuskan dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN yang dipengerusikan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada Khamis.

Pemilihan UMNO: 'Saya tetap bersama membantu parti' - Hishammuddin
Ahli Parlimen Sembrong itu berkata beliau berpegang teguh bahawa perkara yang penting adalah parti.

Penggantungan keahlian UMNO: Saya tak tergamak nak buat rayuan - Hishammuddin
Dalam satu rakaman video, Bendahari Barisan Nasional (BN) itu berkata beliau tidak perlu berbuat demikian kerana sehingga hari ini punca penggantungannya tidak diketahui.

Kos sara hidup: 'Beri tumpuan penuh, bukan sekadar nasihat boikot kedai' - Hishammuddin
Beliau menambah kerajaan perlu memainkan peranan sewajarnya walaupun tekanan kos sara hidup merupakan fenomena global.

UMNO sedia terima rayuan Hishammuddin dan Maulizan - Zahid
Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, beliau terbuka untuk menerima surat rayuan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Datuk Maulizan Bujang berhubung penggantungan mereka.