HULU SELANGOR: Serangan peribadi oleh pihak lawan tidak sesekali menjejaskan perjalanan kempen calon Pakatan Harapan (PH) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu ini.

Menurut Pang Sock Tao yang mewakili Kerajaan Perpaduan, fokus utamanya adalah untuk menawarkan politik matang dan khidmat bakti kepada rakyat sekiranya dipilih sebagai wakil rakyat nanti.

"Hati saya tidak terganggu dengan serangan politik peribadi sebab saya sebagai anak muda yang bertanding ingin bawa politik baharu dan fokus kepada tawaran yang akan diberikan kepada pengundi.

"Saya kena fokus. Saya tidak boleh lari daripada fokus kempen sebab itu saya rasa tidak relevan (untuk layan serangan peribadi lawan).

"Saya dengan hati yang ikhlas dan iltizam tinggi ingin berbakti kepada rakyat," katanya ketika ditemui selepas jelajah mesra di Pasar Awam Kuala Kubu Baharu di sini pada Selasa.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan pembangkang yang mempersoalkan tahap pendidikannya sebelum ini.

Ketua Penerangan Pas, Ahmad Fadhli Shaari pada Isnin mencabar bekas Setiausaha Akhbar Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan itu menunjukkan bukti tahap pendidikannya.

Susulan itu, Sock Tao mengemukakan slip keputusan cemerlangnya dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Isu berkaitan pencapaian pendidikan calon menjadi tumpuan kempen PRK kali ini susulan wujud dakwaan calon Perikatan Nasional (PN), Khairul Azhari Saut mengemukakan sijil palsu.

Bagaimanapun isu tersebut selesai selepas Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) mengesahkan sijil Sarjana Eksekutif Pengurusan Perniagaan dimiliki Khairul Azhari.

Sementara itu, ditanya mengenai cabaran selaku calon luar atau bukan anak tempatan, wanita kelahiran Ampang berkenaan mengakui ada pengundi yang membangkitkan perkara tersebut.

"Sudah tentu soalan itu ada ditanya dan jawapan saya adalah saya akan bekerja keras dan bertekad memberikan khidmat terbaik," katanya. - Sinar Harian