Ketika ini, tinggal beberapa jam lagi tempoh kempen bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah ke-16.

Waktu-waktu ini dilihat pecutan terakhir hampir 447 calon yang bertanding pada PRN Sabah kali ini. Bukan lagi 'gear' lima digunakan setiap calon parti yang bertanding untuk berusaha meraih undi daripada pengundi di kawasan masing-masing.

'Aku Janji' manifesto, visi dan misi yang dilaungkan sepanjang 14 hari 'berperang' itu perlu digenggam penuh sekali gus dipastikan akan ditunaikan sekiranya mana-mana calon dipilih menjadi wakil rakyat.

Ini kerana 'jawatan' wakil rakyat yang dipikul itu bukan mudah - bukan seperti makan kuaci dan minum secawan kopi O sambil menonton televisyen.

Janji yang dilaung itu perlu ditunaikan, perlu ada usaha untuk ke arah menunaikan janji itu selepas 26 September 2020.

'Sabah untuk Sabahan'

Sepanjang tempoh 14 hari ini, isu hak Sabah tidak dapat lari dari kalangan pemimpin dan calon dari parti tempatan.

Warisan Plus contohnya, menggunakan 'umpan' ini untuk meraih undi menerusi Presiden Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.Ke mana sahaja kempen jelajah Mohd Shafie, perjuangan mempertahankan hak Sabah dan tidak mahu lagi tunduk kepada parti nasional dilaungkan.

"Saya mahu terus membantu rakyat Sabah ... kita mentadbir negeri ini dengan baik walaupun baru 26 bulan. Hak Sabah itu perlu untuk rakyat Sabah," kata Mohd Shafie dalam satu program bersama rakyat di Kampung Landung Ayang, Kudat baru-baru ini.

Sehaluan negeri dan Pusat

Bukan itu sahaja, kempen 14 hari bagi pilihan raya edisi ke-16 ini turut sarat dengan kenyataan-kenyataan pemimpin Gabungan Rakyat Sabah (GRS) mengenai pentingnya hubungan sealiran kerajaan negeri dan Pusat demi pembangunan negeri di Bawah Bayu ini.

Perkara itu cukup jelas kata Tan Sri Muhyiddin Yassin, bagaimana masalah infrastruktur di Sabah terutama jajaran jalan, bekalan air bersih dan bekalan elektrik dapat diatasi jika tiada hubungan sealiran."Saya tidak kata kerajaan negeri tidak boleh laksanakan pembinaan jalan-jalan tetapi kewangan mereka terhad. Kalau kita sealiran satu haluan iaitu di bawah kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang prihatin ini sudah pasti kita dapat menggembleng usaha membantu menyelesaikan masalah rakyat ini," ujar Muhyiddin.

Ada benar apa yang dikatakan Pengerusi PN itu.

Projek menaik taraf pembangunan infrastuktur itu melibatkan dana yang besar untuk dilaksanakan.

Mungkin satu perkara yang boleh dilihat dalam konteks matang ialah kita ketepikan soal politik, barisan pemimpin sama-sama membantu melaksanakan projek rakyat.

Tanah oh Tanah

Dalam kempen sepanjang 14 hari ini juga dapat dilihat isu pemilikan tanah kepada penduduk-penduduk di pedalaman Sabah.

Ini bukan isu baharu.

Setiap kali pilihan raya, pasti isu ini akan dibangkitkan baik dalam kalangan pembangkang mahupun pemimpin kerajaan.

Dan isu pemilikan tanah ini juga tidak dapat lekang dari bibir pemimpin parti dalam tempoh mereka berkempen pada PRN Sabah kali ini.

Masakan tidak puluhan tahun tinggal di bumi bertuah ini, tetapi setiap hari akan diselubungi perasaan takut - Takut rumah yang mereka diami dirampas kerajaan kerana tiada geran sah diberikan.
BACA SEMUA MENGENAI COVID-19 DI SINI


Shafie vs Musa-Jeffrey-Anifah

Ini merupakan seteru.

Hubungan Mohd Shafie dan Tan Sri Musa Aman sememangnya 'dingin' sejak mereka sama-sama dalam UMNO lagi. Musa, Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah dan Mohd Shafie pula Naib Presiden UMNO Malaysia.

Masing-masing ada 'pengikut' dalam kalangan ketua UMNO bahagian ketika itu.

Pada PRN Sabah ini juga, perang antara mereka semakin rancak. Setiap kali ceramah mahupun kempen bersama rakyat pasti ada cerita kurang enak diluahkan salah satu antara mereka.

Tidak cukup dengan itu, perang antara Mohd Shafie dengan Musa-Jeffrey-Anifah turut dilakukan menerusi kenyataan media yang dikeluarkan pegawai masing-masing.

Saling balas-membalas kenyataan yang dilihat boleh di 'pick up' media hingga mampu mempengaruhi minda pengundi.Usaha tangani COVID-19

Dalam kempen ini juga, setiap calon lantang menyuarakan usaha kerajaan menangani COVID-10.

Jika Gabungan Rakyat Sabah (GRS) itu sudah pasti 'peluru' yang dikeluarkan adalah usaha Muhyiddin atau 'abah' dalam menangani virus tersebut.

Benar, ia cukup berkesan apatah lagi usaha Kerajaan PN dipimpin Muhyiddin itu kini sudah membelanjakan hampir RM300 bilion untuk memulihkan ekonomi sekali gus membantu rakyat di bawah yang terkesan.

Golongan B40 dan M40 sudah pasti merasai nikmat bantuan tersebut. Lahirkan ucapan terima kasih mereka kepada kerajaan PN.

Bagaimanapun, usaha kerajaan negeri dipimpin Warisan dan Mohd Shafie tidak boleh dipandang ringan. Walaupun ada kalangan rakyat menyifatkan tidak menerima bantuan COVID-19 daripada kerajaan Sabah itu.

Walau apa juga mesej sepanjang kempen 14 hari ini, seramai 1,124,598 pengundi sah akan membuat pilihan mereka menentukan calon dan parti mana yang akan membawa Sabah menuju kegemilangan.