awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Kim Jong Un pantau ujian peluru berpandu altitud tinggi
Pemimpin pembangkang Bangladesh, Tarique Rahman kembali ke tanah air selepas 17 tahun dalam buangan
Parlimen Algeria isytihar penjajahan Perancis sebagai jenayah, tuntut permohonan maaf dan pampasan
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Tiada imbuhan untuk ADUN Kukusan, Rina Jainal sertai Harapan Rakyat

Petrus Bernard
Petrus Bernard
07/06/2022
06:15 MYT
Tiada imbuhan untuk ADUN Kukusan, Rina Jainal sertai Harapan Rakyat
Yun Fah (tengah) dan Rina (dua dari kanan) ketika sidang media di Tawau pada Selasa. - Astro AWANI
TAWAU: Semua pihak diminta berhenti memfitnah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kukusan, Rina Jainal yang kononnya menerima imbuhan untuk menyertai Parti Harapan Rakyat Sabah (Harapan Rakyat).
Presidennya, Tan Sri Liew Yun Fah berkata, tindakan Rina yang keluar daripada Parti Warisan (Warisan) dan menyertai Harapan Rakyat tidak menerima sebarang imbuhan daripada mana-mana pihak.
Menurutnya, Rina perlu diberi peluang untuk membuktikan kepada rakyat bahawa beliau seorang wakil rakyat yang bekerja dan menjaga dengan baik kawasan Kukusan.
"Bagi saya Rina seorang yang berani kerana menyertai parti saya sebuah parti kecil dan diterajui pemimpin Cina, saya telah mengingatkan dia (Rina) akan ditohmah dan difitnah nanti.
"Seorang ahli politik sekiranya mahu mengambil keputusan berpindah ke parti lain adalah satu tindakan yang sangat berat dan susah, tetapi dia (Rina) berani buat.
BACA: Politik Sabah: Rina Jainal keluar Warisan
“Kita bagi tempoh tiga bulan, jika dia tidak boleh bekerja dan hanya bercakap sahaja, barulah kita fitnah Rina keluar parti untuk cari keuntungan, tapi kalau dia bekerja beri sokongan padu kepadanya,” katanya pada sidang media bersama Rina di sini pada Selasa.
Sementara itu, Rina berkata beliau sudah bersedia berdepan tohmahan dan rintangan selepas membuat keputusan untuk beralih kepada sebuah parti tempatan yang kecil, namun bertumpu kepada isu di Tawau.
"Saya sedar saya orang baharu berpolitik dan Warisan adalah perjuangan awal saya tetapi perjuangan itu saya teruskan bersama Harapan Rakyat dan saya memperjuangkan ‘Sabah for Sabahan’," katanya.
Beliau menjelaskan, penyertaan dalam Harapan Rakyat walaupun ia parti yang kecil dibuat kerana melihat gerak kerja membantu rakyat lebih mudah disebabkan presiden parti itu tinggal di Tawau.
Rina berkata pelbagai program yang dirancang sebelum ini untuk kawasan Kukusan akan diteruskan dari semasa ke semasa.
Politik Sabah | Rina Jainal keluar Warisan, sertai Harapan
Topic Berkaitan
#Harapan Rakyat Sabah
#Rina Jainal
#keluar Warisan
#Liew Yun Fah
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan