Skip to main content

Dunia

Itali serah baton Olimpik kepada Perancis selepas “sukan yang magis”

President of the Provence-Alpes-Cote d'Azur Region Renaud Muselier, right, and President of the Auvergne-Rhone-Alpes Region Fabrice Pannekoucke wave the Olympic flag during the closing ceremony of the 2026 Winter Olympics, in Verona, Italy, Sunday, Feb. 22, 2026. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Presiden Wilayah Provence-Alpes-Cote d’Azur, Renaud Muselier (kanan), dan Presiden Wilayah Auvergne-Rhone-Alpes, Fabrice Pannekoucke, melambai bendera Olimpik semasa upacara penutupan Sukan Olimpik Musim Sejuk 2026 di Verona, Itali. - Foto AP

VERONA: Itali menutup tirai Sukan Olimpik Musim Sejuk dengan penuh meriah dalam upacara penutup di Arena Verona, sekali gus menyerahkan baton penganjuran kepada Perancis bagi edisi 2030.

Sukan yang dianjurkan bersama oleh Milan dan Cortina d’Ampezzo itu dipuji sebagai model baharu penganjuran, dengan penggunaan venue sedia ada serta operasi yang berjalan lancar.

Advertisement

Itali turut mencatat kejayaan tersendiri dengan rekod 30 pingat.

Presiden IOC, Kirsty Coventry, memuji penganjuran tersebut.

“Terima kasih Itali atas sukan yang begitu magis! Anda menetapkan standard baharu untuk masa depan,” katanya.

Perdana Menteri Itali, Giorgia Meloni, menulis di X bahawa sukan ini telah memberikan “emosi yang tidak dapat dilupakan” dan meningkatkan kebanggaan negara.

Upacara penutup bertema “Beauty in Action” menampilkan persembahan penari balet terkenal Roberto Bolle serta muzik opera dan tarian oleh DJ Gabry Ponte.

Image
Artists performs during the closing ceremony of the 2026 Winter Olympics, in Verona, Italy, Sunday, Feb. 22, 2026. (AP Photo/Bernat Armangue)

Ratusan penunjuk perasaan berhimpun beberapa jam sebelum acara, membantah isu perumahan dan kesan alam sekitar berkaitan penganjuran Sukan.

Kawasan sekitar Arena Verona turut dikawal ketat dengan sekatan keselamatan.

Baton kini berpindah ke Alps Perancis, yang dijangka mengikut pendekatan Itali dengan memaksimumkan penggunaan venue sedia ada untuk mengurangkan impak alam sekitar.

Sementara itu, obor Olimpik di Milan dan Cortina d’Ampezzo akan dipadamkan sebelum dinyalakan semula bagi Paralimpik yang berlangsung dari 6 hingga 15 Mac.

 

Must Watch Video