SPORTS
Bapa, abang Son Heung-min digantung atas kes penderaan kanak-kanak

Jawatankuasa Keadilan Sukan Persatuan Bola Sepak Wilayah Pemerintahan Sendiri Khas Gangwon mengenakan tindakan tatatertib selepas siasatan oleh Pusat Etika Sukan di bawah Kementerian Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan. - Foto Astro ARENA
SON Woong-jung dan Son Heung-yun, bapa dan abang kepada bintang bola sepak Korea Selatan, Son Heung-min, telah digantung daripada kejurulatihan berikutan sabitan berkaitan penderaan kanak-kanak di akademi bola sepak mereka.
Menurut Yonhap pada 21 Mei, Son Woong-jung menerima penggantungan tiga bulan daripada persatuan bola sepak serantau, menghalangnya daripada menyertai sebarang perlawanan atau aktiviti di bawah Majlis Sukan Korea.
Dia juga merupakan pengarah Akademi Bola Sepak Son, di mana insiden itu berlaku.
Jawatankuasa Keadilan Sukan Persatuan Bola Sepak Wilayah Pemerintahan Sendiri Khas Gangwon mengenakan tindakan tatatertib selepas siasatan oleh Pusat Etika Sukan di bawah Kementerian Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan.Selain Son Woong-jung, seorang lagi jurulatih akademi yang tidak dinamakan itu telah digantung tugas selama tiga bulan.
Son Heung-yun, yang berkhidmat sebagai ketua jurulatih di akademi itu, menerima penggantungan selama enam bulan.
Ketiga-tiga individu terbabit telah membuat rayuan terhadap tindakan tatatertib.
Kontroversi bermula semasa kem latihan di Okinawa, Jepun, pada Mac 2024, di mana Son Heung-yun dilaporkan memukul paha pemain muda dengan tiang bendera selepas perlawanan.
Insiden itu menyebabkan pemain itu cedera dan keluarganya kemudian melaporkan tindakan keras lain yang diambil oleh Son Heung-yun.
Son Woong-jung juga dituduh mendera pemain yang sama secara lisan semasa latihan asas di kem.
Seorang lagi jurulatih, yang tidak mempunyai kaitan dengan keluarga Son, dituduh berulang kali memukul bahagian punggung dan betis pemain itu, menarik rambut dan memukul kepalanya ketika berada di kampus akademi.
Pada Julai 2024, kedua-dua individu telah dipanggil berhubung dakwaan penderaan itu.
Di sebalik kegawatan di luar bola sepak, Heung-min mengetuai Tottenham Hotspur untuk memenangi perlawanan akhir Liga Europa, dalam kemenangan 1-0 ke atas Manchester United pada 21 Mei di Bilbao, Sepanyol.
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami