UNAI EMERY menilai peluang Arsenal untuk ke perlawanan akhir Liga Europa masih lagi 50-50 meskipun menang 3-1 dalam pertemuan pertama separuh akhir ke atas Valencia.
Mouctar Diakhaby meletakkan pelawat di hadapan dalam aksi di Stadium Emirates, awal pagi Jumaat, sebelum Emery bangkit mengubah kedudukan.
Alexandre Lacazette meledak dua gol dalam tempoh tujuh minit untuk giliran Arsenal di hadapan sebelum Pierre-Emerick Aubameyang menambah gol ketiga.
Finalis Copa del Rey, Valencia, bakal menghadapi tugas berat untuk mencapai satu lagi perlawanan akhir, namun Emery enggan meremehkan bekas pasukannya itu.
"Kami menganggap pertemuan ini akan tetap sukar," kata Emery yang pernah memenangi Liga Europa sebanyak tiga kali di samping Sevilla.
"Dalam perlawanan kedua, peluangnya adalah 50-50 dan ia merupakan keputusan yang baik untuk pertemuan pertama.
"Begitupun, aksi timbal balik akan menjadi sangat sukar dan mungkin berbeza. Saya menilai kedua-dua pasukan mempunyai peluang 50-50.
"Kami gembira dengan keputusan hari ini dan juga berbangga dengan penyokong kami. Kami berasakan sokongan mereka sepanjang 90 minit dan saya juga bangga dengan barisan pemain kerana apabila ketinggalan 0-1, bukan mudah untuk bertenang dan bangkit untuk meraih hasilnya.
"Valencia melepaskan tiga gol adalah sesuatu yang tidak normal.
"Valencia merupakan pasukan yang sangat mantap, sebab itulah saya sangat bangga dengan usaha kami tetapi ia akan menjadi sangat sukar apabila kami bertandang ke sana, minggu depan.
"Ia akan menjadi sangat sukar, itu sesuatu yang biasa. Mereka merupakan sebuah pasukan yang sudah terbiasa beraksi dalam separuh akhir dan mereka boleh bangkit.
"Saya mempersiapkan strategi kami. Ini satu lagi perlawanan separuh akhir untuk diteruskan dan kami menikmati tugasan ini.
"Kami akan membuat persediaan dengan menganggap peluang kami adalah 50-50, jadi kami juga perlu berjuang di sana sambil memikirkan untuk menang, untuk menjaringkan gol.
"Dalam masa sama, kami perlu memanfaatkan serangan dan penguasaan bola tetapi sokongan padu penyokong akan menyemarakkan semangat mereka."
Emery menjangkakan Laurent Koscielny akan cergas untuk pertemuan kedua selepas dibawa keluar ekoran keletihan.
Astro Arena
Fri May 03 2019

Peluang Arsenal ke final masih lagi 50-50 walaupun menang 3-1. - Foto Stadium Astro.

Nas-T terpilih terajui Keluang Man
Nas-T dipilih daripada lebih 300 calon atas faktor kemampuannya menterjemah penjiwaan seperti yang dikehendaki watak berkenaan.

Perodua sasar 20 peratus jualan EV menjelang 2030
Perodua menyasar kenderaan elektrik (EV) dan hibrid jenamanya menyumbang sehingga 20 peratus daripada jualan keseluruhan kereta baharu menjelang 2030.

Monaco sedia jalin lebih banyak kerjasama dengan Malaysia
Monaco bersedia untuk menjalin kerjasama dengan Malaysia dalam lebih banyak bidang yang boleh memanfaatkan kedua-dua negara pada masa akan datang.

GPS, Abang Johari main peranan penting pastikan kestabilan Kerajaan Perpaduan - Anwar
Anwar berkata sokongan itu membolehkan beliau mengemudi Malaysia ke arah memperkasa ekonomi dan melakar kemajuan masa depan negara.

Tiada persefahaman, curang antara punca utama penceraian di Malaysia - LPPKN
Tiada persefahaman, pasangan curang dan campur tangan mentua antara punca utama berlaku penceraian dalam kalangan pasangan berusia antara 35 hingga 39 tahun di negara ini.

Teknologi AI bantu atasi kekurangan pakar keselamatan siber - Fahmi
Teknologi kecerdasan buatan (AI) boleh diguna pakai untuk membantu mengurangkan kebergantungan kepada tenaga pakar dalam bidang keselamatan siber buat masa ini.

Gajah liar serang kebun di empat kampung Pos Belatim
Beberapa pekebun membabitkan empat perkampungan Orang Asli di Pos Belatim mendakwa berdepan beberapa siri serangan gajah liar yang menceroboh dan memakan hasil tanaman mereka.
![[KEMAS KINI] Runtuhan gudang: Tiga maut, dua parah, empat masih tertimbus [KEMAS KINI] Runtuhan gudang: Tiga maut, dua parah, empat masih tertimbus](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-11/41701204479_RuntuhanGudang.jpg)
[KEMAS KINI] Runtuhan gudang: Tiga maut, dua parah, empat masih tertimbus
Sembilan pekerja lain kesemuanya warga Bangladesh terselamat kerana keluar menunaikan solat semasa kejadian berlaku.

Tingkatkan pemantauan kanak-kanak terhadap bahaya alam siber - Dr Wan Azizah
Dr Wan Azizah berkata pada zaman siber kini, kanak-kanak akan sentiasa terdedah kepada bahaya alam siber walaupun mereka tidak keluar dari rumah atau keluar malam.

Sarawak mahu jadi rantaian bekalan global ekonomi Islam
Sarawak berhasrat menjadi sebahagian daripada rantaian bekalan global ekonomi Islam.

Arsenal pesta gol tanpa kehadiran Aubameyang
Alexandre Lacazette bangkit untuk membuka jaringan sebelum Martin Odegaard menambah gol kedua pada separuh masa pertama.

Leno, Arteta puji persembahan Saka
Pemain muda itu, turun selaku pertahanan kiri, membuat lorongan yang cemerlang buat Alexandre Lacazette untuk menyempurnakan jaringan kemenangan di Piraeus.

Peluang masih 50-50 - Unai Emery
Meskipun menang 3-1, pengurus Arsenal Unai Emery anggap peluang mereka ke final masih 50-50.

Arsenal pintas Manchester United & Tottenham
Arsenal tewaskan Newcastle 2-0 untuk melonjak ke tangga ketiga EPL.

EPL: Alexandre Lacazette muncul penyelamat Arsenal
Jaringan tersebut sekali gus mengagalkan hasrat The Reds untuk pulang dengan tiga mata penuh.

Gandingan Aubameyang, Lacazette benam semangat Cardiff
Shkodran Mustafi menanduk masuk gol pendahuluan The Gunners selepas 11 minit permainan sebelum skuad bimbingan Neil Warnock itu menamatkan rentetan tujuh perlawanan tanpa jaringan.

Arsenal benam PSG 5-1
Arsenal bangkit dengan garang pada babak kedua untuk membelasah pasukan Paris Saint-German 5-1 di Singapura malam ini.

Kenapa Unai Emery jadi pilihan Arsenal?
Unai Emery sudah sedia dengan perancangan untuk membaiki prestasi pemain Arsenal yang sedia ada.

Aubameyang bakal sertai Arsenal
Arsenal bakal cipta rekod bayaran perpindahan baharu dengan pembelian Pierre-Emerick Aubameyang dari Dortmund.

Mampukah Lacazette menyerlah di Arsenal?
Jumlah merupakan rekod baharu bayaran perpindahan yang dibuat Arsenal mengatasi nilai perpindahan Mesut Ozil (42.4 juta pound) dari Real Madrid pada 2013.