DUA aksi persahabatan bulan depan bakal menjadi ujian seterusnya buat skuad ragbi 15 sepasukan negara dalam persiapan menghadapi Kejohanan Asia Premier, April nanti.
Menurut jurulatih, Lee Nyuk Fah, dia kini dalam proses untuk mencari kelab tempatan yang sesuai bagi menguji kemampuan barisan pemainnya.
Sebelum ini, mereka sudahpun berdepan KL Tigers, dengan Nyuk Fah menumpukan kepada keserasian di antara muka baru dan senior.
Dua pasukan yang bakal menjadi tentangan skuad negara selepas ini adalah kelab tempatan selain pasukan kebangsaan Singapura.
"Kami akan bertemu pasukan kebangsaan Singapura di Johor Bahru dan dari situ, saya akan mengukur dan membentuk pemain-pemain baru ini untuk bersedia menghadapi aksi antarabangsa," kata Nyuk Fah yang sedang mempersiapkan anak buahnya menghadapi gergasi Asia, Korea Selatan dan Hong Kong, dalam Kejohanan Asia Premier nanti.
Skuad ragbi 15 sepasukan negara kembali menjalani latihan fasa dua hari ini selepas berehat hampir dua minggu.
Sudah pasti, tumpuan terarah kepada pemain lock, K. Dineshwaran, yang mengalami kecederaan patah tulang tangan kanan ketika beraksi dalam Liga Jepun, bulan lalu.
Begitupun, Nyuk Fah lebih fokus kepada pemahaman pemainnya terhadap corak permainan taktikal selain mengenal pasti apa kelemahan yang perlu diatasi.
"Kami akan menumpukan secara spesifik mengenai corak permainan kami sebaik dapat menurunkan barisan penuh, terutama pada bulan ini.
"Oleh itu, nanti dapatlah kami memberi tumpuan untuk menjalani persiapan dengan lebih lancar," katanya.
Astro Arena
Fri Jan 05 2018

Dua aksi persahabatan bulan depan bakal menjadi ujian seterusnya buat skuad ragbi 15 sepasukan negara dalam persiapan menghadapi Kejohanan Asia Premier, April nanti. -Foto Astro Arena

PM Anwar hadir program Ihya Ramadan di KKDW
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meluangkan masa menghadiri program Ihya Ramadan anjuran Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah.

Akta 555 memadai untuk kekang kegiatan sijil palsu - Zambry
Tiada keperluan untuk meminda Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996 (Akta 555) bagi mengekang kegiatan pengurniaan sijil akademik palsu.

Ibu bapa Zayn Rayyan tidak mengaku salah atas pertuduhan pindaan abai kanak-kanak
Ibu bapa kepada kanak-kanak autistik yang dibunuh, Allahyarham Zayn Rayyan Abdul Matin mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya, atas pertuduhan pindaan.

Indikator Ekonomi MADANI catat pencapaian positif - Dr Zaliha
Indikator yang menentukan kejayaan kerangka Ekonomi MADANI telah menunjukkan pencapaian positif setakat ini, kata Datuk Seri Dr Zaliha Mustafa.

Cubaan pindah khinzir disyaki dijangkiti demam babi Afrika gagal
Cubaan memindah keluar sejumlah khinzir yang disyaki dijangkiti penyakit demam babi Afrika (ASF) dari daerah Sepang berjaya dipatahkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Selangor (DVS Selangor).

Malaysia ada tempat istimewa di hati penduduk Gaza - Mahasiswa Palestin
Pelajar Gaza di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Asim S. M. Alamssi, berkongsi perasaan mendalam terhadap Malaysia yang dihargai oleh penduduk Gaza.
Perisikan Jerman: COVID-19 mungkin bocor dari makmal Wuhan
Pada tahun 2020, Agensi Perisikan Asing Jerman (BND) menganggarkan dengan kebarangkalian 80 hingga 90 peratus bahawa koronavirus yang mencetuskan pandemik COVID-19 telah dilepaskan secara tidak sengaja dari Institut Virologi Wuhan di China. Menurut laporan media tempatan Jerman, BND mempunyai petunjuk mengenai eksperimen "gain-of-function" di institut tersebut.

5,272 belia bankrap sejak 2020
Sebanyak 5,272 belia berusia 34 tahun ke bawah telah diisytiharkan muflis sejak 2020 hingga tahun ini, kata Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh.
Mark Carney angkat sumpah PM baharu Kanada Jumaat ini
Mark Carney akan mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Kanada pada hari Jumaat, menggantikan Justin Trudeau. Beliau mengambil alih kepimpinan ketika Kanada berdepan perang perdagangan dengan AS dan persiapan pilihan raya.
Api kuali musnahkan khemah peniaga Bazar Ramadan
Insiden yang berlaku sekitar jam 5 petang itu tular di TikTok, menunjukkan khemah jualannya musnah dalam kebakaran.
Walaupun dalam keadaan panik, peniaga dikenali Alif itu sempat menyelamatkan diri.
Walaupun dalam keadaan panik, peniaga dikenali Alif itu sempat menyelamatkan diri.

Skuad ragbi negara rancak jalani persiapan
Menurut jurulatih, Lee Nyuk Fah, dia kini dalam proses untuk mencari kelab tempatan yang sesuai bagi menguji kemampuan barisan pemainnya.