awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Kanak-kanak buka pintu kenderaan punca kemalangan enam kenderaan di Jalan Tun Razak
Wartawan wanita perlu imbangi teknologi dan integriti - Noraini
10 lelaki ditahan bantu siasatan kes merusuh di Taman Beringin
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

SUKMA: Perlis tawar insentif RM1,000 kepada atlet raih emas

Bernama
Bernama
04/08/2024
02:00 MYT
SUKMA: Perlis tawar insentif RM1,000 kepada atlet raih emas
Perlis menawarkan insentif RM1,000 kepada atlet negeri itu yang berjaya meraih pingat emas pada temasya Sukan Malaysia (SUKMA) ke-21 di Sarawak, kata Menteri Besar Mohd Shukri. - Gambar fail
KANGAR: Perlis menawarkan insentif RM1,000 kepada atlet negeri itu yang berjaya meraih pingat emas pada temasya Sukan Malaysia (SUKMA) ke-21 di Sarawak.
Berucap pada majlis penyerahan bendera kontinjen Perlis ke temasya SUKMA, Menteri Besar, Mohd Shukri Ramli berkata, pemenang pingat perak akan menerima RM700 dan gangsa (RM400).
Beliau berkata, bagi beregu atau kumpulan dua hingga lima orang, setiap atlet bakal menerima RM600 bagi pingat emas, perak (RM400) dan gangsa (RM200).
"Bagi berkumpulan lebih dari lima orang, setiap atlet akan diberikan RM300 untuk pingat emas, perak (RM200) dan gangsa (RM100)," katanya pada majlis itu yang disempurnakan Pemangku Raja Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail di Stadium Tuanku Syed Putra, di sini, malam tadi.
Turut berangkat Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Dr Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.
Perlis menjadi negeri terbaharu mengumumkan insentif buat atlet dengan sebelum ini, Perak menawarkan insentif RM5,000 kepada atlet yang berjaya meraih pingat emas, perak (RM3,000) dan gangsa (RM1,000) manakala Melaka menawarkan emas (RM5,000), perak (RM3,000) dan gangsa (RM1,500).
Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia dan Kemajuan Sukan Perlis Wan Zikri Afthar Ishak dalam ucapannya berkata Perlis meletakkan sasaran 10 pingat emas pada edisi kali ini yang merupakan sasaran realistik serta mampu dicapai.
Beliau berkata, kontinjen Perlis dibarisi 398 orang yang terdiri daripada 284 atlet dan 114 pegawai dengan atlet Perlis akan menyertai 28 jenis sukan antaranya menembak, pelayaran, angkat berat, badminton, hoki dan memanah.
SUKMA 2024 berlangsung dari 17 hingga 24 Ogos ini melibatkan sembilan bahagian di Sarawak iaitu di Kuching, Samarahan, Serian, Sri Aman, Betong, Sibu, Mukah, Miri dan Betong. - BERNAMA
Topic Berkaitan
#SUKMA
#Perlis tawar insentif
#Menteri Besar Perlis
#Mohd Shukri Ramli
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan