awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Arab Saudi catat lebih 11.9 juta jemaah umrah pada bulan Jumada al-Akhirah
UNMISS: 13 Pegawai PDRM selamat tiba di tanah air dari Sudan Selatan
Kanak-kanak 10 tahun maut dalam kemalangan di Kuala Krai
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Dua tebusan Malaysia di Algeria selamat pulang

Bernama
Bernama
24/01/2013
06:52 MYT
Dua tebusan Malaysia di Algeria selamat pulang
Kerajaan menerusi Kementerian Luar melahirkan rasa kesyukuran atas kepulangan dua rakyat Malaysia yang dijadikan tebusan di Kompleks Pengeluaran Gas dan Minyak (OGPC) In Amenas, timur Algeria pada 16 Jan lepas.
Kementerian tersebut dalam kenyataan hari ini berkata kerajaan menekankan kebajikan rakyat sentiasa menjadi keutamaan dan perlu dijaga terutama ketika menghadapi saat getir seperti insiden tersebut.
Menurut kenyataan itu, kedua-dua bekas tebusan iaitu K.Ravi dan Lau Seek Chiang yang tiba pada 2.15 petang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) semalam disambut Timbalan Menteri Luar Datuk Richard Riot dan beberapa pegawai kementerian itu.
Kenyataan itu juga menyebut kedua-dua keluarga bekas tebusan itu memohon agar masyarakat menghormati privasi mereka dan memberi ruang agar kedua-duanya dapat memulihkan trauma yang dihadapi berikutan peristiwa getir tersebut.
Sementara itu, seorang lagi rakyat Malaysia, Chong Chung Ngen yang dilaporkan hilang semasa insiden tebusan tersebut disahkan terbunuh oleh Kedutaan Besar Malaysia di Algiers semalam.
Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman semalam berkata mengenai seorang lagi rakyat Malaysia yang masih hilang, Tan Ping Wee, kementeriannya menghantar seorang diplomat kanan untuk membantu kedutaan di sana bagi mempercepatkan usaha mencari, serta memastikan koordinasi yang diselaraskan dengan pihak berkuasa Algeria berjalan lancar.
Dalam insiden yang berlaku minggu lepas itu, lima rakyat Malaysia antara 130 pekerja dari pelbagai negara di OGPC In Amenas menjadi mangsa tebusan kumpulan militan.
Insiden itu dipercayai berpunca daripada balas dendam terhadap tindakan kerajaan Algeria membenarkan ruang udaranya digunakan pesawat tempur Perancis untuk menyerang pemberontak Islam di Mali.
Topic Berkaitan
#lau seek chiang
#OGPC Amenas
#Ravi Kappusamy
#tebusan Algeria
#tebusan di kompleks minyak dan gas
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan