KUALA LUMPUR: LG Electronics (LG) baru-baru ini melancarkan televisyen pintar terbaharunya, LG OLED evo TV dengan reka bentuk estetik dan dipertingkatkan.

Televisyen itu dibangunkan dengan pemproses terkini, α9 Gen 5 AI dan memiliki saiz paling kecil dari 48 inci sehingga paling besar, 88 inci.

Ia turut menyokong NVIDIA G-SYNC® yang memberi pengalaman permainan menjadi lebih lancar dan versi terkini Web0S2022 untuk akses mudah kepada pelbagai kandungan.

Pengguna juga boleh mengubah suai paparan menerusi pelbagai pilihan karya seni dan gambar kegemaran mereka dalam mod galeri yang tersedia.

Pengarah Urusannya, Justin Choi berkata, penciptaan segmen televisyen premium itu adalah usaha pihaknya memberi pengalaman digital yang mampu memenuhi setiap keperluan dan gaya hidup pengguna masa kini bertepatan dengan slogan mereka, Light up Your World.

“OLED mempunyai piksel yang mampu menyala sendiri dan boleh dihidupkan serta dimatikan secara automatik termasuk secara individu.

“Ini bermaksud ia memberikan pengguna warna hitam yang sempurna, warna dan imej semula jadi menakjubkan selain nisbah kontras yang memberi pengguna kualiti gambar yang indah dan terbaik.

“TV LG OLED evo juga sesuai bagi gaya hidup sesiapa sahaja, sama ada penggemar pawagam, sukan, permainan video ataupun sebagai akan hiasan rumah,” katanya ketika ditemui Astro AWANI.

Di samping itu, LG turut memperkenalkan sistem bar bunyi terkini dengan pembesar suara saluran pusat penembakan pertama bagi menghasilkan bunyi lebih jelas dan mengasyikkan, serta melengkapkan lagi pengalaman hebat pengguna bersama TV pintar OLED.

Kini, orang ramai boleh mendapatkan televisyen berkenaan apabila sudah tersedia di seluruh negara. 
Ia dijual pada harga RM 8,199 bagi 48 inci dan RM124,999 (88 inci LG 8K OLED evo TV).

Untuk rekod, LG Electronics juga telah mendapat pengiktirafan nombor satu bagi jenama TV OLED sebanyak sembilan kali berturut-turut oleh CES Innovation Awards.

*Artikel ini adalah kandungan berbayar.