Carian mengenai topik awanijr

Dapatkan berita terkini mengenai awanijr dan cari tajuk utama berita terkini mengenai awanijr dari Astro Awani

Carian mengenai topik awanijr | Astro Awani
#AWANIJr: Jom betulkan!

#AWANIJr: Jom betulkan!

Wartawan The Red Channel, TVPSS SCore, SK Panchor Merah, Setiu Terengganu, adik Nor Syarina Natasya Syamsul Amri, 10 berkongsi cara yang betul memakai mask . Jom saksikan perkongsiannya bersama.

#AWANIJr: Patuh dan Selamat

#AWANIJr: Patuh dan Selamat

Pembukaan sekolah bermula 15 Julai 2020 untuk Tahun 5 dan 6 serta 22 Julai untuk Tahun 1 hingga Tahun 4 agak berbeza dengan suasana sebelum ini. Pematuhan SOP pembukaan sekolah yang ditetapkan oleh KPM telah merubah normal kehidupan terutama murid sekolah rendah. Pengacara TVPSS Hang Tuah Channel SK Duyong, Melaka Nur Qaisarah Aqilah Mohd Nazrul-Izwan,12, bersama-sama mematuhi SOP yang ditetapkan untuk menjamin selamat dari segi keselamatan dan kesihatan. Pematuhan SOP ini diharapkan kita akan dapat membendung penularan wabak Covid 19 yang melanda seluruh dunia.

#AWANIJr: Pengalaman terindah

#AWANIJr: Pengalaman terindah

Dalam episod kali ini, Al Jannah Channel SK Sungai Lerek Setiu Terengganu membawakan pengalaman dari bumi New Zealand dalam tempoh lockdown di sana. Jom ikuti pengalaman Saudara Ahmad Fareed Amri Rusdi yang merupakan pelajar University Of Canterbury Christchurch New Zealand. Bersama pengacara Al Jannah Channel, Anis Safia Mahisham, 11. AWANIJr merupakan inisiatif terbaharu Astro AWANI dalam menggalakkan pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah untuk menyumbang kreativiti mereka dalam bentuk penulisan dan multimedia.

#AWANIJr: Dilema puding buih

#AWANIJr: Dilema puding buih

Episod kali ini menggabungkan TVPSS daerah Setiu,yang dikenali sebagai Team TVPSS Setiu Bersekutu yang terdiri daripada The Red Channel, Pillars TV, AlJannah Channel,Semesti TV dan AlKauthar TV. Dalam episod kali ini, kru TTSB berkongsi kisah di sebalik puding buih viral. Jom saksikan perkongsian mereka. AWANIJr merupakan inisiatif terbaharu Astro AWANI dalam menggalakkan pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah untuk menyumbang kreativiti mereka dalam bentuk penulisan dan multimedia.

#AWANIJr: Ops Sanitasi & Disinfeksi SMKAKA

#AWANIJr: Ops Sanitasi & Disinfeksi SMKAKA

Selepas lebih 3 bulan sesi persekolahan tahun 2020 ditangguhkan kerana perintah kawalan pergerakan @ PKP akibat ancaman penularan wabak COVID-19, kini sesi persekolahan bakal disambung semula tidak lama lagi. Sehubungan itu, bagi menjamin keselamatan seluruh warga sekolah, khususnya para pelajar, pematuhan terhadap SOP amat dititik beratkan. Antara persediaan penting sebelum bermulanya sesi persekolahan pasca COVID-19 ini ialah Operasi Sanitasi & Disinfeksi premis sekolah. Bersama Mawaddah Afrina Rokit, 17, Pengacara TV Abqori, PSS SMKA Kuala Abang, kita saksikan Ops Sanitasi SMKAKA yang telah dijalankan pada 9 Jun 2020 baru--baru ini. AWANIJr merupakan inisiatif terbaharu Astro AWANI dalam menggalakkan pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah untuk menyumbang kreativiti mereka dalam bentuk penulisan dan multimedia.

#AWANIJr: Senandung Versi Setiu Bersekutu

#AWANIJr: Senandung Versi Setiu Bersekutu

Episod kali ini menggabungkan 6 TVPSS daerah Setiu,yang dikenali sebagai Team TVPSS Setiu Bersekutu yang terdiri daripada The Red Channel, Pillars TV, AlJannah Channel,Semesti TV, AlKauthar TV dan Segar TV Dalam episod kali ini, kru-kru TTSB memperdengarkan alunan lagu Senandung Hari Raya oleh Dayangku Intan. Jom nyanyi bersama.

#AWANIJr: Cerita Dua Negeri

#AWANIJr: Cerita Dua Negeri

Aidilfitri 2020 merupakan satu memori yang akan terpahat dalam lipatan sejarah.Aktiviti balik kampung atau kunjung mengunjung tiada dalam agenda Adilfitri 2020. Pengacara TVPSS Hang Tuah Channel SK Duyong, Nur Qaisarah Aqilah Mohd Nazrul-Izwan,12, menyediakan kenangan ini. Aidilfitri 2020 disambut begitu sederhana kerana Malaysia masih dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat untuk mengekang penularan wabak COVID-19 di seluruh negara. Dengan kerjasama guru SK Duyong Mohamad Ridzuan Mat ,42, yang berada di Kelantan,Hang Tuah Channel dapat merakamkan suasana Aidilfitri di Kelantan. Begitu juga suasana di Negeri Melaka yang tidak semeriah tahun sebelum ini dengan merayakan sesama keluarga yang berada di kediaman yang sama. Semoga pendemik COVID-19 ini berlalu agar kita dapat menjalani kehidupan biasa dalam norma baharu. AWANIJr merupakan inisiatif terbaharu Astro AWANI dalam menggalakkan pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah untuk menyumbang kreativiti mereka dalam bentuk penulisan dan multimedia.

#AWANIJr: #rayatetapceria versi TTSB

#AWANIJr: #rayatetapceria versi TTSB

Episod kali ini menggabungkan 6 TVPSS daerah Setiu,yang dikenali sebagai Team TVPSS Setiu Bersekutu yang terdiri daripada The Red Channel, Pillars TV, AlJannah Channel,Semesti TV, AlKauthar TV dan Segar TV Dalam episod kali ini, kru-kru TTSB mempamerkan aksi dalam Don't Rush Challenge Raya 2020 . Jom saksikan aksi-aksi mereka. AWANIJr merupakan inisiatif terbaharu Astro AWANI dalam menggalakkan pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah untuk menyumbang kreativiti mereka dalam bentuk penulisan dan multimedia.

#AWANIJr: Sedaknye Akok PKP!!

#AWANIJr: Sedaknye Akok PKP!!

Wartawan The Red Channel, TVPSS SCORE, SK Panchor Merah, Setiu Terengganu, adik Nor Syarina Natasya Binti Syamsul Amri, 10 akan mengajar cara-cara membuat kuih Akok PKP. Jom saksikan laporannya. AWANIJr merupakan inisiatif terbaharu Astro AWANI dalam menggalakkan pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah untuk menyumbang kreativiti mereka dalam bentuk penulisan dan multimedia.

#AWANIJr: Sehati, Sejiwa!!

#AWANIJr: Sehati, Sejiwa!!

Wartawan The Red Channel, TVPSS SCORE, SK Panchor Merah, Setiu Terengganu, adik Nor Syarina Natasya Binti Syamsul Amri, 10 berpeluang menyusuri peranan PIBG pada kecemerlangan sekolah. Jom saksikan laporannya.

#AWANIJr: Ilmu Tanpa Sempadan

#AWANIJr: Ilmu Tanpa Sempadan

TVPSS Hang Tuah Channel SK Duyong bersiaran buat pertama kali untuk sesi 2020 dalam Majlis Pelancaran Program Nilam & Google Classroom. Kehadiran Penolong Pengarah Sektor Sumber Pendidikan Negeri Melaka, En Mohd Faizal Ramlan dan Cik Hjh Musalmah Mohamad Pegawai Seranta SK Duyong melengkapkan lagi majlis ini. Program Nilam & Google Classroom berkait rapat dengan aktiviti PAK 21 di SK Duyong yang sentiasa disokong oleh JPN Melaka. Pengacara TVPSS Hang Tuah Channel Nur Qaisarah Aqilah Mohd Nazrul-Izwan,12 bersama wartawan Nur Aqilah Batrisyah Mohd Abqari,12 bersama-sama dalam majlis ini. Episod kali ini merupakan episod terakhir wartawan Nur Aqilah Batrisyah Mohd Abqari bersiaran bersama Hang Tuah Channel sebelum berpindah ke Negari di Bawah Bayu. Selamat maju jaya .

#AWANIJr: Pandanglah kami disini

#AWANIJr: Pandanglah kami disini

Wartawan Nur Arisya Qaisara binti Mohamad Mustafa, 10 dari Al Iman TV tvpss SK Padang Mengkuang, Marang Terengganu telah membuat liputan serta tinjauan mengenai Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) di SK Padang Mengkuang. Adik Arisya melihat proses pengajaran dan pembelajaran dari awal sesi persekolahan hingga PdP di dalam bilik darjah.

#AWANIJr: Jom Jalan!!

#AWANIJr: Jom Jalan!!

Wartawan The Red Channel, TVPSS SCORE, SK Panchor Merah, Setiu Terengganu, adik Nor Syarina Natasya Binti Syamsul Amri, 10 berpeluang membuat liputan teatang perjalanan program 3KM Wetlands Walk For Fun 2020-Setiu. Jom saksikan laporannya. AWANIJr merupakan inisiatif terbaharu Astro AWANI dalam menggalakkan pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah untuk menyumbang kreativiti mereka dalam bentuk penulisan dan multimedia.

#AWANIJr: Dilema lepasan SPM

#AWANIJr: Dilema lepasan SPM

Haluan selepas SPM sememangnya menjadi dilema kepada pelajar. Ada diantara mereka yang ingin melanjutkan pelajaran dalam jurusan profesional dan ada yang memilih bidang kemahiran. Namun ada juga di antara mereka yang tidak tahu dan tidak pasti untuk membuat pilihan. Mari bersama Nur Alya Hanis Mohd Nazri 15,menemubual lepasan spm 2019 dalam episod ini. AWANIJr merupakan inisiatif terbaharu Astro AWANI dalam menggalakkan pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah untuk menyumbang kreativiti mereka dalam bentuk penulisan dan multimedia.

#AWANIJr: Pengawetan haiwan

#AWANIJr: Pengawetan haiwan

Pusat Pengajian Sains Marin & Sekitaran (PPSMS) ditubuhkan dengan objektif untuk menghimpunkan kepakaran dalam bidang ilmu sains marin, sains sekitaran dan ekosistem di bawah satu organisasi serta menyediakan peluang yang baik kearah penyepaduan dan pengukuhan jaringan. Disamping itu, PPSMS menawarkan program pengajian yang berkualiti untuk memenuhi keperluan semasa dan masa hadapan dalam bidang sains marin, sains sekitaran dan ekosistem dengan menerokai segala ilmu dalam semua bidang yang berkaitan menerusi penyelidikan fundamental dan eksploratori. Salah satu kursusnya adalah berkaitan dengan pengawetan haiwan. Sempena Discover UMT & Perintis STEM 2020, adik Nur Ain Abdullah,14 dari SeNILAMTV PSS Al-Mumtazin SMK Seri Nilam, Kuala Terengganu, Terengganu berpeluang untuk mengenali Pusat Pengajian Sains Marin & Sekitaran secara lebih dekat. Mari kita saksikan.