Berita  | Dunia

MH17: Liow, delegasi Malaysia tiba di Kiev

MH17: Liow, delegasi Malaysia tiba di Kiev
Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai bersalaman dengan anggota Pasukan Siasatan Khas Misi MH17. - Foto BERNAMA
KIEV : Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai dan delegasi enam anggotanya tiba di sini Ahad untuk membantu pasukan Malaysia dalam satu operasi khas pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan
MH17 yang terhempas di timur Ukraine pada Khamis.

Delegasi itu yang turut dianggotai Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA)  Datuk Azharuddin Abdul Rahman, Pengerusi MAS Tan Sri Md Nor Yusof dan para penyiasat tiba di Lapangan Antarabangsa  Kiev pada 1.15 petang (waktu Kiev).

Lawatan Liow ke Ukraine bertujuan mendapatkan kebenaran memasuki tapak nahas berikutan dakwaan kerajaan Ukraine bahawa pengganas disokong Rusia menghalang usaha menjalankan siasatan terhadap nahas udara itu, yang turut menjejaskan usaha pasukan penyiasatan khas Malaysia.
Ketua pasukan penyiasatan khas itu, Khairil Hilmi Mokhtar, Ketua Pegawai Eksekutif MAS Ahmad Jauhari Yahya, Duta Malaysia di Ukraine Chuah Teong Ban dan beberapa pegawai lain adalah antara yang menyambut ketibaan Liow di lapangan terbang itu.

Liow dijadualkan bertemu menteri pengangkutan dan menteri hal ehwal luar Ukraine bagi membincangkan perkara itu.

Beliau dan pasukan penyiasatan juga akan mengadakan pertemuan dengan Biro Kemalangan Negara Ukraine, yang telah menubuhkan sebuah suruhanjaya khas untuk menyiasat nahas itu.

Semalam, Khairil Hilmi berkata pasukan penyiasatan khas Malaysia belum diberi laluan untuk mengunjungi tapak nahas itu di Grabovo, kira-kira 750 km dari Kiev.

MH17 dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur ketika ia terhempas di Donetsk, timur Ukraine, berdekatan sempadan Rusia pada malam Khamis.

Pesawat malang itu membawa 283 penumpang dan 15 anak kapal itu.

Media asing melaporkan pesawat Boeing 777-200 itu dipercayai ditembak jatuh namun sehingga kini tiada siapa yang tampil mengaku bertanggungjawab terhadap insiden itu.