Tutup

AES: Ramai masih keliru

AES: Ramai masih keliru
Kementerian Pengangkutan akan mewujudkan jawatankuasa advokasi bagi memberi pemahaman kepada pengguna jalan raya mengenai sistem penguatkuasaan automatik lebih dikenali sebagai AES.

Menurut Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) Profesor Dr Wong Shaw Voon, pihak Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) diberi kepercayaan mengetuai jawatankuasa itu

Kata Shaw Voon, sebagai permulaan pihak JKJR perlu menjelaskan lokasi pemasangan dan pelaksanaan kamera AES.

Ramai pengguna jalan raya masih keliru terhadap lokasi pemasangan dan pelaksanaannya.
“Dari segi keperluan untuk memaklumkan kepada semua, memang kita perlu paham pada tahap sekarang14 lokasi sahaja yang mempunyai AES. Memang betul orang kata mereka tidak nampak lagi. Mereka dengar bahawa kawasan tertentu mempunyai kamera tetapi ia tidak kelihatan. Pasti mereka fikir ia disembunyikan di belakang pokok. Itu tidak betul. 

"Belum letak kamera, belum tentu ada papan tanda. Ramai yang keliru dari segi itu," kata beliau.
Tambahnya, dalam memberi pemahaman kepada pengguna jalan raya, semua pihak yang terlibat dalam pemasangan kamera ini perlu mengambil inisiatif menyampaikan maklumat secara berterusan kepada mereka.

Sebelum ini, Menteri Pengangkutan Datuk Kong Cho Ha mendakwa pengguna jalan raya kurang mendapat pemahaman berkenaan sistem AES.

Ia sekali gus menyebabkan sistem tersebut gagal mendisiplinkan pengguna jalan raya.