Tutup

Kaedah siasatan jenayah diperkasa

Kangar: Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) akan memperkasakan kaedah siasatan dalam usaha menyelesaikan kes jenayah secara lebih berkualiti dan berkesan, kata Pengarah JSJ Bukit Aman Datuk Seri Mohd Bakri Zinin.

Sehubungan itu, menurutnya sebuah sekolah JSJ akan diwujudkan bagi melatih para pegawai penyiasat dan detektif termasuk berkaitan siasatan forensik dan psikologi.
"Kami telah mengenal pasti lokasi sekolah dan berharap ia dapat  direalisasikan secepat mungkin," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat ketua-ketua Jabatan Siasatan jenayah bilangan 3/2012 semalam.

Katanya walaupun keupayaan JSJ dalam melakukan siasatan semakin baik namun tahap keupayaan itu perlu dipertingkatkan termasuk melalui cadangan mewujudkan sekolah JSJ.
Mengenai tempoh kursus di sekolah yang dicadangkan itu, beliau berkata, ia bergantung kepada jenis kursus dan ia tidak akan mengambil masa yang terlalu lama.

Bakri berkata kegiatan JSJ di setiap daerah sentiasa dipantau dan pengiktirafan diberikan kepada JSJ yang banyak melaksanakan kegiatan dan menyelesaikan kes-kes jenayah dengan diberikan ganjaran kewangan dan piala.

Mengenai mesyuarat hari ini, beliau berkata ia antara lain membincangkan kegiatan dan pelaksanaan tugas di samping melihat kejayaan dan permasalahan yang sedang dihadapi oleh setiap JSJ.