Tutup

Operasi pembenihan awan bermula

Operasi pembenihan awan bermula
Pesawat TUDM C-130 yang dikendalikan oleh Mejar Norlela Harun bersama lapan pegawai dan anggota kemudian berlepas dari Pangkalan TUDM Subang di sini sekitar jam 12.52 tengah hari. - Foto Astro AWANI
SUBANG: Operasi Pembenihan Awan (OPA) oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) dengan dibantu oleh Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) bermula seawal jam 8.50 pagi tadi.

Pegawai bahagia OPA MET Malaysia memulakan proses melarutkan 800 kilogram garam bersama 4,800 liter air ke dalam empat tong berkapasiti 1,500 liter setiap satu.
Sejurus itu, taklimat pengoperasian, penerbangan dan keselamatan disampaikan kepada 23 anak kapal yang terdiri daripada pegawai MET Malaysia, TUDM, Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dan wakil-wakil media tempatan dan antarabangsa.

Sewaktu taklimat tersebut, media dimaklumkan bahawa sektor pengoperasian tertumpu di sekitar Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka.

Ini kerana bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) menunjukkan trend menurun di beberapa kawasan di Johor. 

Pesawat TUDM C-130 yang dikendalikan oleh Mejar Norlela Harun bersama lapan pegawai dan anggota kemudian berlepas dari Pangkalan TUDM Subang di sini sekitar jam 12.52 tengah hari.

Ia selepas keempat-empat tong berisi larutan garam itu dimuatkan ke dalam pesawat berkenaan.


Tag: TUDM, pesawat, Operasi Pembenihan Awan, OPA, Jabatan Meteorologi Malaysia, Malaysia, MET Malaysia, air, operasi, penerbangan, larutan garam, jerebu, jerebu melanda MalaysiaKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.