Tutup

Presiden ISMA cetus kontroversi dakwa PH keluar setem gereja

Presiden ISMA cetus kontroversi dakwa PH keluar setem gereja
Aminuddin mendakwa tindakan mengeluarkan setem tersebut selari dengan konsep Rahmatan Lil Alami (Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW itu merupakan rahmat untuk seluruh alam). - Sumber foto FB
KUALA LUMPUR: Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) terus mencetuskan kontroversi apabila presidennya, Aminuddin Yahya mendakwa kerajaan Malaysia Baharu itu telah "mengeluarkan" setem dengan lakaran imej gereja.

Menerusi kenyataan di laman Facebook, Aminuddin mendakwa "tindakan mengeluarkan setem berkenaan selari dengan konsep Rahmatan Lil Alami (Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad S.A.W itu merupakan rahmat untuk seluruh alam)."
"Mungkin kita hendak menarik pelancong agaknya atau sudah habis idea untuk design apa. Jadi kalau ada orang luar label Malaysia sebagai negara Kristian esok, kita janganlah marah sebab memang kita dah 'potray'-kan demikian.

"Satu lagi bentuk 'buli' kepada umat Islam," demikian tulisnya dalam entri tersebut, pada Khamis.
 

Bagaimanapun, tindakan melulu Aminuddin itu menerima kecam hebat oleh pelbagai pihak termasuk Setiausaha Politik kepada Lim Kit Siang dan peguam, Syahredzan Johan.

Beliau turut berkata, "menurut Aminuddin Yahaya, Presiden Isma, Islam kini "DIBULI" sebab sekarang dah ada setem gambar gereja".


Reaksi pelbagai turut diluahkan oleh netizen yang mendakwa Aminuddin "kurang bijak" kerana tidak membuat semakan mengenai pengeluaran setem yang mempamerkan rumah ibadat di Malaysia.

Tinjauan Astro AWANI di laman sesawang Pos Malaysia, koleksi-koleksi setem berlatarkan gambar pelbagai rumah ibadat telah dikeluarkan sejak 21 November 2016 lagi dan ia dijual di pejabat pos di seluruh negara.

Koleksi setem berkenaan memaparkan lima imej rumah ibadat iaitu Masjid Kapitan Keling di Pulau Pinang, Gereja St Francis Xavier (Melaka), Tokong Tong Perak (Perak) serta Kuil Sri Kandaswamy Kovil dan Gurdwara Sahib Shapha, kedua-duanya di Kuala Lumpur.

Buat masa ini, pihak Astro AWANI sedang mendapatkan pengesahan dari pihak Pos Malaysia.


Tag: Lim Kit Siang, Pakatan Harapan, Isma, Dikecam, Setem gereja, Pos Malaysia, Islam, Facebook, Masjid Kapitan Keling, Gereja St Francis Xavier, Tokong Tong Perak, Kuil Sri Kandaswamy Kovil, Gurdwara Sahib Shapha, rumah ibadat, netizenKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.