PETALING JAYA: Permintaan komoditi minyak sawit mentah (MSM) Malaysia dijangka kekal stabil walaupun Indonesia memutuskan untuk melanjutkan pengecualian levi eksport komoditi itu, baru-baru ini.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Zuraida Kamaruddin berkata tindakan itu juga tidak menjejaskan permintaan MSM negara berikutan jumlah permintaan semasa yang besar terhadap komoditi tersebut.

"Tiada apa yang perlu dikhuatirkan pada masa ini, (permintaan MSM) kita tidak akan terjejas.

"Malah, di peringkat pasaran (global) juga masih mengalami kekurangan minyak sawit," katanya kepada pemberita selepas melakukan lawatan kerja ke Muzium Coklat di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media pada Rabu bahawa eksport MSM Malaysia dijangka turun dalam tempoh dua hingga tiga bulan akan datang, sekali gus meningkatkan stok simpanan menjelang akhir Disember 2022 kepada 2.5 juta tan yang merupakan angka tertinggi sejak April 2019.

Menurut laporan tersebut, ini berikutan langkah Indonesia yang dalam proses mengurangkan stok pada harga lebih murah selepas mengumumkan melanjutkan pengecualian levi eksport kepada 31 Oktober depan, sekali gus membatalkan larangan eksport pada Mei lepas.

-- BERNAMA