awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
PASFA bayar dividen RM1.508 juta kepada 750 peserta tahun ini - Wan Rosdy
MEF sambut baik gesaan kerajaan ke arah ekosistem perniagaan yang lebih kukuh
KBS, JPM Hal Ehwal Agama komited perkukuh pembangunan belia
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Australia, New Zealand hantar pesawat pantau perairan Jepun

Reuters
Reuters
07/09/2018
00:45 MYT
Australia, New Zealand hantar pesawat pantau perairan Jepun
PETERS: Sehingga Korea Utara mematuhi tanggungjawabnya, penguatkuasaan penuh sekatan yang dikeluarkan Majlis Keselamatan PBB adalah perlu. - Foto Reuters/Charlotte Greenfield/File photo
Kerajaan Australia dan New Zealand hari ini berkata mereka akan menghantar tiga pesawat rondaan maritim ke Jepun dalam membantu usaha menguatkuasakan sekatan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) ke atas Korea Utara.
Australia akan menambah dua lagi pesawat AP-3C Orion untuk lakukan rondaan maritim kepada satu pesawat sedia ada yang dikerah awal tahun ini, kata Menteri Pertahanan Christopher Pyne dalam satu kenyataan.
Sementara itu Timbalan Perdana Menteri New Zealand, Winston Peters berkata kerajaannya akan mengerah pesawat milik tentera udara P-3K2, yang akan lakukan rondaan di perairan antarabangsa di utara Asia.
Pesawat berkenaan juga akan memantau jika terdapat kapal yang tidak mematuhi sekatan tersebut.
"Kami mengalu-alukan dialog yang diadakan antara Korea Utara bersama Amerika Syarikat dan Korea Selatan.
"Namun sehingga Korea Utara mematuhi tanggungjawabnya, penguatkuasaan penuh sekatan yang dikeluarkan Majlis Keselamatan PBB adalah perlu," kata Peters.
Tambahnya, pesawat berkenaan akan berpusat di Pangkalan Angkatan Tentera Kadena, Jepun.
Amerika Syarikat sebelum ini telah mendesak Korea Utara melalui beberapa sekatan yang dikenakan kepada negara Asia itu supaya menghentikan program senjata nuklearnya.
Topic Berkaitan
#Amerika Syarikat
#AP-3C Orion
#Australia
#Jepun
#Korea Utara
#New Zealand
#P-3K2
#PBB
#Tentera Udara
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan