ANTARA pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang Selasa, 25 Jun 2024.


1. Bocor dokumen sulit kerajaan: Pengasas WikiLeaks Julian Assange dibebaskan dalam perjanjian dengan AS

Pengasas WikiLeaks, Julian Assange telah bersetuju untuk mengaku bersalah minggu ini atas tuduhan jenayah berkaitan peranannya dalam satu aktiviti kebocoran dokumen sulit kerajaan Amerika Syarikat (AS) yang terbesar.2. Ahli keluarga Ismail Haniyeh, termasuk kakaknya terbunuh dalam serangan Israel di Gaza

Ahli keluarga kepada pemimpin Hamas, Ismail Haniyeh termasuk kakaknya, terbunuh dalam serangan udara Israel ke atas rumah mereka di barat Bandaraya Gaza pada Selasa, lapor Agensi Anadolu.


3. Israel lanjutkan penahanan wartawan WAFA buat kali ketiga

Mahkamah tentera pendudukan Israel di Salem pada Isnin melanjutkan untuk kali ketiga penahanan Rasha Hirzallah, seorang wartawan wanita Agensi Berita dan Penerangan Palestin (WAFA) sehingga 11 Ogos.


4. Raja Maghribi arah bantuan perubatan kemanusiaan untuk Gaza

Raja Maghribi Mohammed VI telah mengarahkan pelaksanaan operasi bantuan perubatan kemanusiaan untuk penduduk Palestin di Gaza, lapor agensi berita Maghreb Arabe Press (MAP) yang memetik Kementerian Luar Negeri, Kerjasama Afrika dan Ekspatriat Maghribi.


5. Pemimpin Korea Utara lawat Rusia 'apabila semua syarat dipenuhi' - Moscow

Lawatan Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un ke Rusia akan berlangsung apabila "semua syarat yang diperlukan dipenuhi" dan asas untuk menandatangani dokumen telah disempurnakan, kata Timbalan Menteri Luar Rusia Andrey Rudenko kepada Sputnik.


6. Pemandu lori Thailand rancang protes harga diesel, tiada kaitan dasar Malaysia

Rasionalisasi subsidi diesel Malaysia tidak akan memberi kesan kepada industri trak Thailand, kata Presiden Persekutuan Pengangkutan Darat Thailand, Apichart Prairungruang.


7. 17 warga China maut dalam kebakaran kilang bateri Korea Selatan

Pegawai jabatan bomba Korea Selatan berkata 17 warga China adalah antara mereka yang terkorban dalam kebakaran kilang bateri Hwaseong pada Isnin. Bagaimanapun, jumlah sebenar masih memerlukan pengesahan lanjut, lapor Xinhua.


8. Perangi samseng, 400 pegawai polis Kenya berlepas ke Haiti ketuai misi PBB

Kontinjen 400 pegawai polis Kenya, kumpulan pertama daripada 1,000 anggota, berangkat dari ibu negara Nairobi awal Selasa untuk ke Haiti, lapor Agensi Anadolu (AA).


9. Interpol tahan 219 penjenayah dalam operasi pemerdagangan manusia

Operasi antipemerdagangan manusia antarabangsa utama melakukan 219 tangkapan dan mengenal pasti 1,374 mangsa yang berpotensi, termasuk 153 kanak-kanak, di 39 negara, lapor Agensi Anadolu (AA).


10. WEF #AMNC24: China pertahan konsep pasaran terbuka, bidas pensabotaj ekonomi

Perdana Menteri China, Li Qiang mempertahankan konsep pasaran terbuka dan menegaskan kepentingan teknologi hijau untuk menstabilkan pertumbuhan global.