VAKSIN koronavirus yang diubah suai untuk memasukkan strain varian Omicron boleh meningkatkan perlindungan apabila digunakan sebagai dos penggalak.

Menurut Agensi Ubat-Ubatan Eropah (EMA), badan pengawal selia global telah bersetuju dengan prinsip utama untuk mengemas kini vaksin COVID-19 untuk bertindak balas terhadap varian yang muncul.

Walaupun vaksin koronavirus sedia ada memberikan perlindungan yang baik terhadap kemasukan ke hospital dan kematian, kumpulan itu berkata, keberkesanan vaksin telah terjejas apabila virus itu telah bermutasi.

Kata EMA, dos penggalak khusus Omicron yang merangkumi kedua-dua strain baharu dan strain koronavirus asal boleh "meningkatkan dan melanjutkan" perlindungan.

Kenyataan itu merujuk secara khusus kepada vaksin mRNA.

BACA: Vaksin COVID-19: Dos penggalak tingkat perlindungan terhadap Omicron - Pfizer

BACA: Vaksin COVID-19: FDA mahu dos penggalak sasar subvarian BA.4, BA.5 Omicron

BACA: COVID-19: WHO sokong vaksin disesuaikan dengan varian Omicron


Kedua-dua Pfizer-BioNTech dan Moderna telah menguji versi vaksin mereka yang diubahsuai semula untuk memasukkan varian Omicron.

Vaksin yang termasuk varian lain seperti varian Beta, mungkin juga dipertimbangkan untuk digunakan sebagai dos penggalak jika data ujian klinikal menunjukkan tahap peneutralan yang mencukupi terhadap Omicron dan varian lain yang membimbangkan.

Ia mengikuti panduan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bahawa dos penggalak khusus Omicron boleh memulihkan perlindungan terhadap jenis koronavirus yang baru muncul.