PENTADBIRAN Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat menyarankan pengeluar vaksin COVID-19 menukar reka bentuk dos penggalak mereka bermula musim luruh ini dengan memasukkan komponen yang disesuaikan bagi memerangi subvarian Omicron BA.4 dan BA.5 yang dominan pada masa ini.

Jika diluluskan, ia menandakan perubahan besar pertama vaksin COVID-19 dan boleh memperlahankan pengeluarannya kerana FDA menyarankan reka bentuk yang agak berbeza daripada apa yang telah diuji dan mula dihasilkan.

Kata pegawai tertinggi agensi kepada Reuters, FDA tidak memerlukan kajian baharu bagi suntikan BA.4 atau BA.5 pada manusia untuk kelulusan.

Ini kerana prosedurnya adalah sama seperti cara perubahan tahunan kepada vaksin selesema dikendalikan.

Menurut pakar penyakit berjangkit di Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt, Dr William Schaffner, vaksin yang direka bentuk semula boleh memberikan perlindungan yang lebih baik daripada yang sedia ada.

FDA berkata syarikat tidak perlu menukar vaksin untuk siri vaksinasi utama dan mengatakan tahun akan datang akan menjadi "tempoh peralihan apabila vaksin dos penggalak yang diubah suai ini mungkin diperkenalkan".

Suntikan dos penggalak baharu ialah vaksin Bivalen yang menyasarkan kedua-dua virus asal serta subvarian Omicron.

Keputusan itu mengikuti cadangan penasihat luar agensi untuk menukar reka bentuk vaksin pada musim luruh ini bagi memerangi versi coronavirus yang lebih lazim.

BA.4 dan BA.5 dianggarkan menyumbang lebih daripada 50 peratus jangkitan di Amerika Syarikat dan juga telah menjadi dominan di tempat lain.

FDA berharap vaksin yang diubah suai boleh digunakan pada awal hingga pertengahan musim luruh.