LONDON: Perdana Menteri Britain, Boris Johnson mengulangi gesaan agar rakyatnya mendapatkan suntikan dos penggalak vaksin COVID-19 susulan penularan varian Omicron ke seluruh negara itu.

Johnson memberitahu pemberita di Downing Street bahawa kemasukan ke hospital akibat virus itu meningkat 10 peratus secara nasional dari minggu ke minggu dan peningkatan hampir satu pertiga di London.

"Gelombang Omicron terus melanda seluruh United Kingdom dengan lebih 78,000 kes COVID-19 hari ini, jumlah harian tertinggi pernah dilaporkan.

"Kadar penggandaan Omicron di sesetengah wilayah kini turun kepada kurang daripada dua hari dan saya bimbang kita juga melihat peningkatan kemasukan ke hospital sebanyak 10 peratus secara nasional minggu demi minggu dan meningkat hampir satu pertiga di London," katanya.

Johnson mengumumkan lebih 78,000 kes yang disahkan pada Rabu iaitu jumlah kes harian tertinggi pernah dilaporkan.

Johnson berkata semua individu yang berumur 18 tahun ke atas akan ditawarkan suntikan vaksin ketiga menjelang akhir bulan ini sebagai tindak balas kepada varian Omicron.

Lebih daripada 80 peratus individu berumur 12 tahun dan ke atas di Britain telah menerima dua dos vaksin dan 40 peratus orang dewasa telah mendapat tiga dos.

Cabaran UK kini adalah untuk memberikan dos penggalak kepada semua peringkat umur yang dibenarkan ambil vaksin.

Ini akan memerlukan penghantara 1 juta dos dalam masa sehari.