awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Pilihan raya Majlis Nasional Palestin ditetapkan pada 1 November
Toleransi beragama, keselamatan rumah ibadat asas keharmonian - Ahmad Zahid
Hutan di puncak bukit berhampiran Taman Tun Abdul Razak terbakar
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

IMF lulus pembiayaan dana AS$1.1 bilion kepada Pakistan

Bernama
Bernama
30/04/2024
04:20 MYT
IMF lulus pembiayaan dana AS$1.1 bilion kepada Pakistan
IMF berkata, keadaan makroekonomi Pakistan telah bertambah baik sepanjang sembilan bulan program itu. - Gambar/ Reuters
NEW DELHI: Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pada Isnin meluluskan pembiayaan segera dana bantuan bernilai AS$1.1 bilion kepada Pakistan.
Ini merupakan bahagian kedua dan terakhir pembiayaan AS$3 bilion yang diluluskan IMF untuk negara itu pada Julai 2023.
Keadaan makroekonomi Pakistan telah bertambah baik sepanjang sembilan bulan program itu, kata badan pemberi pinjaman itu dalam satu kenyataan.
Pertumbuhan dua peratus dijangka pada tahun kewangan semasa (Julai 2023-Jun 2024) disokong oleh pemulihan berterusan pada separuh kedua tahun fiskal, katanya.
"Usaha dasar tegas Pakistan di bawah Aturan Stand-By Arrangement (SBA) 2023 telah membawa kemajuan dalam memulihkan kestabilan ekonomi. Pertumbuhan sederhana telah kembali, tekanan luaran telah berkurangan dan ketika masih tinggi, inflasi telah mula menurun," kata Timbalan Pengarah Urusan IMF Antoinette Sayeh
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Pakistan
#IMF
#pinjaman kewangan
#ekonomi negara
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan