Penerima Hadiah Nobel Keamanan dari Pakistan Malala Yousafzai menyertai jutaan komuniti Muslim dari seluruh Asia yang menyuarakan rasa marah dan mengecam Penasihat Negara Myanmar Aung San Suu Kyi berkaitan penindasan terhadap minoriti Rohingya.

“Setiap kali saya melihat berita itu, hati saya remuk kerana penderitaan yang ditanggung Muslim Rohingya di Myanmar.

“Sudah beberapa kali dalam tempoh bertahun-tahun sebelum ini saya mengutuk layanan yang memalukan dan tragis ini. Saya masih menunggu Aung San Suu Kyi melakukan hal yang sama,” tegasnya seperti yang dilaporkan AFP.

Beliau menggesa agar keganasan di Rakhine segera dihentikan.

“Hari ini kita melihat gambar-gambar anak-anak kecil dibunuh oleh pasukan keselamatan Myanmar. Kanak-kanak ini tidak menyerang sesiapa, tapi masih rumah mereka dibakar hangus!

“Jika Myanmar bukan rumah mereka, iaitu tempat yang mereka jalani hidup sekian lama, maka dimanakah rumah mereka?” Tegas Malala dalam satu kenyataan rasmi.

Beliau turut menyeru masyarakat Islam antarabangsa terus memberikan bantuan makanan, perlindungan dan pendidikan kepada keluarga pelarian.

Selain itu, menurut beliau, orang Rohingya perlu diberikan hak kewarganegaraan di Myanmar kerana mereka dilahirkan di situ.


Malala adalah aktivis yang terkenal dengan kisah luar biasa selepas berjaya bertarung dengan maut walaupun selepas tragedi ditembak Taliban. Beliau amat disegani di seluruh dunia kerana kelantangannya memperjuangkan tentang isu hak asasi manusia, pendidikan, penindasan dan wanita.

Berbanding Suu Kyi yang dikecam kerana tidak mempamerkan sisi kemanusiaan dalam konflik Rohingya ini, anugerah Nobel yang diterima oleh Malala disifatkan sebagai kurniaan terhormat kerana visi dan usahanya.

Hampir 90,000 orang Rohingya membanjiri Bangladesh sejak 10 hari lalu berikutan pertempuran antara puak militan dan tentera Myanmar di Rakhine.

Selain Pakistan dan Bangladesh, pemimpin dan masyarakat Muslim dari negara Islam berpengaruh seperti Malaysia dan Indonesia turut menyuarakan bantahan terhadap kegagalan Myanmar menyelesaikan isu Rohingya.