awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Mawar Taif Arab Saudi, pati berharga untuk industri minyak wangi
Musk dakwa bantahan terhadap deepfake Grok hanya alasan untuk penapisan
Kerajaan komited terjemah pertumbuhan ekonomi kepada pekerjaan dan masa depan rakyat - Anwar
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Kerajaan Kanada campur tangan untuk tamatkan mogok Air Canada

Astro Awani
Astro Awani
17/08/2025
00:40 MYT
Kerajaan Kanada campur tangan untuk tamatkan mogok Air Canada
Seorang pengembara melintasi barisan anak kapal Air Canada yang sedang mogok di Lapangan Terbang Antarabangsa Vancouver, Richmond, British Columbia, Kanada. - Foto AP
OTTAWA: Kerajaan Kanada telah mengambil langkah tegas untuk menamatkan mogok oleh lebih 10,000 anak kapal Air Canada dengan mengarahkan kedua-dua pihak - syarikat penerbangan dan kesatuan pekerja - ke meja rundingan melalui proses timbang tara mandatori.

Ringkasan AI
  • Kerajaan Kanada arahkan rundingan segera antara Air Canada dan kesatuan pekerja untuk tamatkan mogok yang batalkan 500 penerbangan sehari.
  • Kesatuan tuntut bayaran kerja di darat, tolak tawaran kenaikan gaji 38 peratus dan kecam campur tangan sebagai pelanggaran hak.
  • Penumpang terjejas dinasihatkan tidak ke lapangan terbang, operasi dijangka pulih dalam 4-5 hari selepas timbang tara bermula.

Langkah ini diumumkan oleh Menteri Pekerjaan, Patty Hajdu, hanya beberapa jam selepas mogok bermula pada pagi Sabtu, menyebabkan lebih 500 penerbangan dibatalkan setiap hari dan menjejaskan kira-kira 130,000 penumpang.
Kesatuan Pekerja Awam Kanada (CUPE) menuntut bayaran untuk masa bekerja di darat seperti ketika menaiki pesawat dan membantu penumpang, yang kini tidak dibayar.
Air Canada sebelum ini menawarkan kenaikan gaji sebanyak 38 peratus dalam tempoh empat tahun, namun kesatuan menyifatkan tawaran itu sebagai “di bawah paras inflasi dan nilai pasaran”.
CUPE menentang campur tangan kerajaan, menyifatkannya sebagai “melanggar hak perlembagaan” dan “memberi ganjaran kepada Air Canada yang enggan berunding secara adil”.
Semua penerbangan Air Canada dan Air Canada Rouge digantung.
Penumpang dinasihatkan agar tidak ke lapangan terbang kecuali menaiki syarikat penerbangan lain.
Penerbangan Air Canada Jazz dan PAL Airlines tidak terjejas.
Air Canada menyatakan ia akan mengambil masa 4 hingga 5 hari untuk memulihkan operasi sepenuhnya selepas timbang tara dimulakan.
CUPE pula menegaskan mogok hanya akan ditamatkan apabila Lembaga Perhubungan Perindustrian Kanada mengeluarkan arahan rasmi timbang tara.
“Keputusan ini tidak diambil ringan, tetapi kesan segera terhadap rakyat dan ekonomi terlalu besar untuk diabaikan,” kata Hajdu.
Topic Berkaitan
#Air Canada
#meja rundingan
#mogok
#Patty Hajdu
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan