awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Nawal Shahirah sudah ditemui dalam keadaan selamat
Presiden Filipina Marcos kata kesihatan semakin baik, doktor berikan penilaian positif
Sekatan perpindahan pemain Kelantan TRW ditarik balik - MFL
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Kes wanita Korea dipenjara kerana gigit lidah penyerang dibuka semula

Astro Awani
Astro Awani
23/07/2025
09:40 MYT
Kes wanita Korea dipenjara kerana gigit lidah penyerang dibuka semula
Choi Mal-ja disabitkan kesalahan pada tahun 1964 kerana menggigit lidah lelaki yang menyerangnya secara seksual. -Foto The Korea Herald
SEOUL: Mahkamah Korea Selatan membuka semula kes berusia puluhan tahun pada 23 Julai selepas gerakan #MeToo mendorong seorang wanita untuk mencabar sabitan terhadapnya kerana mempertahankan diri daripada serangan seksual 61 tahun lalu.

Ringkasan AI
  • Choi Mal-ja disabitkan kesalahan pada tahun 1964 kerana menggigit lidah lelaki yang menyerangnya secara seksual, dan dihukum penjara 10 bulan yang ditangguhkan.
  • Kes ini dibuka semula pada 23 Julai 2025 selepas gerakan #MeToo memberi inspirasi kepada Choi untuk menuntut semula keadilan.
  • Mahkamah Tinggi Busan menerima permohonan perbicaraan semula berdasarkan keterangan konsisten dan bukti penahanan tanpa waran yang melanggar undang-undang.

Mangsa, Choi Mal-ja, ketika itu berusia 19 tahun apabila diserang oleh seorang lelaki berusia 21 tahun di bandar Gimhae, selatan Korea Selatan, pada tahun 1964.
Menurut rekod mahkamah, lelaki berkenaan memegang Choi dan memasukkan lidahnya ke dalam mulut mangsa.
Choi berjaya melepaskan diri dengan menggigit kira-kira 1.5 sentimeter lidah penyerang tersebut.
Dalam salah satu keputusan paling kontroversi berkaitan keganasan seksual di Korea Selatan, lelaki terbabit hanya dijatuhkan hukuman penjara enam bulan yang ditangguhkan selama dua tahun atas kesalahan menceroboh dan intimidasi — tetapi bukan cubaan merogol.
Sebaliknya, Choi disabitkan atas kesalahan menyebabkan kecederaan serius dan dikenakan hukuman penjara 10 bulan yang turut ditangguhkan selama dua tahun.
Mahkamah ketika itu menyatakan tindakan Choi “melebihi batas munasabah bagi pembelaan diri yang dibenarkan secara sah”.
Kes ini mendapat perhatian semula selepas gerakan #MeToo yang tular secara global pada tahun 2017 mengilhamkan Choi untuk menuntut semula keadilan.
Topic Berkaitan
#Choi Mal-ja
#mahkamah Korea Selatan
#gigit lidah penyerang
#gerakan MeToo
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan