BRUSSELS/BRATISLAVA: Konflik di Asia Barat tidak dapat diselesaikan tanpa pengiktirafan terhadap kedaulatan negara Palestin, kata Menteri Luar dan Hal Ehwal Eropah Slovakia, Juraj Blanar selepas sesi Majlis Hal Ehwal Luar Kesatuan Eropah (EU) pada Isnin.

Agensi berita Slovakia, TASR, melaporkan Blanar berkata pada Ahad, menteri luar EU bertemu dengan diplomat dari beberapa negara Arab, yang telah cuba menjadi pengantara gencatan senjata antara Palestin dan Israel, berhubung situasi "bencana" yang berlaku di Semenanjung Gaza.

Pertemuan itu digerakkan oleh Norway dan Arab Saudi.

"Kami kebanyakannya membincangkan tentang hasil akhir yang kami inginkan. Ini bermakna gencatan senjata, bantuan kemanusiaan dan penyelesaian dua negara," kata Blanar.

Sesi pada Isnin itu diadakan dengan kehadiran diplomat dari Arab Saudi, Jordan, Mesir, Emiriah Arab Bersatu, Qatar dan Setiausaha Agung Liga Negara Arab, menurut TASR.

Majlis Hal Ehwal Luar Negeri EU mengutuk tingkah laku agresif peneroka Yahudi di wilayah yang diduduki di Tebing Barat, menurut laporan itu.

Menurut wakil negara Arab, keagresifan peneroka telah meningkat dengan pesat dan aktiviti seperti itu tidak menyumbang kepada usaha perdamaian.

"Kesimpulannya, walaupun sukar, rundingan bersama dengan Israel, berdasarkan Perjanjian EU dengan Israel, akan diteruskan.

"Kami akan menyampaikan bahawa Israel perlu menghormati keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa mengenai keperluan untuk menghentikan pertempuran di Rafah dan membuka semula seberapa banyak laluan dari Israel dan Mesir, untuk membolehkan bantuan kemanusiaan yang mencukupi dapat disalurkan kepada rakyat Palestin," kata Blanar.

Blanar juga menegaskan bahawa rakyat Palestin telah terdedah kepada kebuluran, kekurangan bantuan perubatan dan air minuman yang bersih.

-- BERNAMA