awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
DUNIA
Serangan dron Rusia ke atas Kyiv cederakan lima orang, cetus kebakaran
BISNES
Konflik Israel-Iran: Harga minyak melonjak selepas serangan AS ke atas Iran
DUNIA
22 terbunuh dalam serangan berani mati di gereja Damsyik
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

DUNIA

Konflik Israel-Iran: Presiden Iran sertai protes besar di Tehran kecam AS dan Israel

Astro Awani
Astro Awani
22/06/2025
23:30 MYT
Konflik Israel-Iran: Presiden Iran sertai protes besar di Tehran kecam AS dan Israel
Pezeshkian (tengah) menghadiri tunjuk perasaan susulan serangan Amerika Syarikat ke atas tapak nuklear di Iran, di Tehran. - Foto AP
TEHRAN: Presiden Iran, Masoud Pezeshkian, menyertai ribuan rakyat Iran dalam satu perhimpunan besar di Dataran Enghelab, Tehran, bagi mengecam serangan Amerika Syarikat (AS) dan Israel ke atas kemudahan nuklear negara itu.

Ringkasan AI
  • Presiden Iran, Masoud Pezeshkian, menyertai protes besar di Tehran bersama ribuan rakyat bagi mengecam serangan Amerika Syarikat dan Israel terhadap tapak nuklear Iran.
  • Beliau menuduh AS sebagai dalang utama di sebalik serangan dan menyatakan bahawa tindak balas ketenteraan Iran adalah reaksi langsung terhadap dasar agresif Washington.
  • Kehadiran presiden dalam protes awam dilihat sebagai simbol penyatuan antara kerajaan dan rakyat dalam mempertahankan kedaulatan negara.

Perhimpunan itu berlangsung sebagai reaksi terhadap serangan udara AS ke atas tapak nuklear Fordow, Natanz dan Isfahan, serta tindakan ketenteraan Israel yang disifatkan oleh peserta sebagai pencerobohan terhadap kedaulatan Iran.
Peserta demonstrasi membawa sepanduk dan melaungkan slogan menentang “keganasan imperialis” sambil menyatakan sokongan penuh terhadap angkatan tentera Iran.
Menurut laporan agensi berita Tasnim, kehadiran Presiden Pezeshkian dilihat sebagai isyarat politik yang jelas bahawa kepimpinan tertinggi Iran berdiri teguh bersama rakyat dalam mempertahankan maruah dan keselamatan negara.
“Washington adalah dalang sebenar di sebalik serangan ini,” kata Pezeshkian, sambil menuduh AS menggunakan Israel sebagai proksi untuk melancarkan serangan terhadap Iran.
Beliau turut menyatakan bahawa tindak balas ketenteraan Iran terhadap Israel pada pagi Ahad adalah “jawapan langsung terhadap dasar agresif Amerika Syarikat”.
Pemerhati politik menyifatkan kehadiran presiden dalam protes awam sebagai langkah luar biasa yang mencerminkan penyatuan antara rakyat dan kerajaan dalam menghadapi tekanan antarabangsa.
Protes serupa turut dilaporkan berlaku di bandar-bandar lain seperti Tabriz dan Shiraz, menunjukkan gelombang solidariti nasional yang semakin meningkat.
Dapatkan berita terkini di sini
Topic Berkaitan
#konflik Israel-Iran
#Masoud Pezeshkian
#protes
#Dataran Enghelab
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami