awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Pilihan raya Majlis Nasional Palestin ditetapkan pada 1 November
Toleransi beragama, keselamatan rumah ibadat asas keharmonian - Ahmad Zahid
Hutan di puncak bukit berhampiran Taman Tun Abdul Razak terbakar
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Lelaki OKU tidak dibenar menaiki pesawat kerana kerusi roda terlalu berat

Astro Awani
Astro Awani
07/11/2021
05:00 MYT
Lelaki OKU tidak dibenar menaiki pesawat kerana kerusi roda terlalu berat
Syarikat pengendali kargo, Swissport, mendapati kerusi roda Aughton terlalu berat untuk dimasukkan ke dalam pesawat. - Gambar hiasan
SEORANG lelaki Orang Kurang Upaya (OKU) tidak dibenarkan menaiki pesawat atas alasan kerusi rodanya terlalu berat.
Brandon Aughton, 24, yang mengalami cerebral palsy sepatutnya menaiki pesawat Ryanair dari Lapangan Terbang East Midlands ke Malaga, Sepanyol untuk bercuti bersama penjaganya pada 11 Oktober lepas.
Aughton mengalami masalah yang melibatkan kemahiran motor termasuk imbangan, pergerakan dan koordinasi.
Setelah memasuki pesawat berkenaan, syarikat pengendali kargo, Swissport, mendapati kerusi roda Aughton terlalu berat untuk dimasukkan ke dalam pesawat.
Aughton kemudian diiringi keluar daripada pesawat berkenaan dan terpaksa menempah tiket penerbangan menggunakan pesawat lain kerana ingin menerukan percutiannya ke Sepanyol.
"Sebelum ini saya tidak pernah menghadapi masalah seperti ini. Saya sangat marah," katanya memetik laporan Nottinghamshire Live.
Jurucakap Lapangan Terbang East Midlands berkata, syarikat itu kesal dengan kejadian yang menimpa Aughton.
"Kami telah berhubung dengan pelanggan terbabit dan perkara ini telah berjaya diselesaikan," katanya.
Topic Berkaitan
#OKU
#kerusi roda
#Brandon Aughton
#Ryanair
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan