DHAKA: Bangladesh pada Khamis memaklumkan bahawa Myanmar telah bersetuju agar pelarian Rohingya dihantar pulang di bawah perjanjian dua hala yang ditandatangani pada November 2017.
"Berita baiknya adalah kerajaan Myanmar sekarang bersetuju agar warga Rohingya dihantar pulang, manakala kemudahan di negeri Rakhine sedang dibangunkan," Menteri Luar AK Abdul Momen berkata dalam sidang media di Dhaka lapor Agensi Anadolu.
China sebagai sekutu penting Myanmar akan memudahkan proses penghantaran pulang, katanya.
Menteri Bangladesh itu memberi taklimat kepada media sejurus selepas mengadakan pertemuan dengan utusan China ke Dhaka, Li Jiming.
Beliau bagaimanapun mengkritik pihak berkuasa Myanmar kerana merumitkan proses berkenaan dengan menuntut dokumen pengenalan diri Rohingya.
"Apabila Rohingya melarikan diri dari Rakhine, keadaan sangat berbahaya dan mereka datang ke Bangladesh sehelai sepinggang.
"Bagaimana mereka boleh menyediakan dokumen untuk membuktikan identiti mereka sebagai warga Myanmar?" soalnya.
Beliau berkata dua proses penghantaran pulang sebelum ini gagal kerana Rohingya tidak yakin dengan pihak berkuasa Myanmar.
"Jadi, kali ini kami mahu melakukan sesuatu yang mampan," katanya.
Bangladesh kini menjadi tuan rumah kepada lebih 1.2 juta pelarian Rohingya yang berada di khemah sementara di daerah sempadan selatan Cox's Bazar.
Kebanyakan pelarian Rohingya tanpa kerakyatan itu melarikan diri daripada tindakan kejam tentera di Rakhine pada Ogos 2017.
-- BERNAMA
Bernama
Thu Oct 20 2022

Kebanyakan pelarian Rohingya tanpa kerakyatan itu melarikan diri daripada tindakan kejam tentera di Rakhine pada Ogos 2017. - Gambar fail/Reuters

Baling botol kaca: Tujuh individu termasuk tiga wanita ditahan
Kesemua mereka yang berusia 21 hingga 31 tahun itu, ditahan semalam dan hari ini di sekitar Dang Wangi.

Online Scam | DPDM sambut baik kerjasama Malaysia Singapura tangani isu
Hala tuju kerjasama Malaysia Singapura dalam menangani isu penipuan dalam talian bakal menjadi pemangkin merancakkan lagi sektor perniagaan digital di negara ini. Presiden Dewan Perniagaan Digital Malaysia, Chris Daniel Wong berkata pihaknya menyambut baik kerjasama perkongsian maklumat dan kepakaran dalam menangani isu ini.

Thaipusam | Batu Caves terus jadi tumpuan
Kehangatan sambutan Thaipusam sehingga petang ini masih lagi meriah dengan pengunjung tidak putus masuk dan keluar di Batu Caves. Untuk perkembangan lanjut kita terus bersama Raja Hisyam Raja Zaid yang berada di sana sejak pagi tadi.

Dilantik Penasihat Kanan: 'Beri peluang kepada Nurul Izzah', sindir Ahmad Faizal
Ahmad Faizal berkata, jika seorang ayah melantik anaknya sendiri, sudah tentu Nurul Izzah mempunyai kebolehan yang 'sangat hebat'.

Keselamatan | Keupayaan teknologi ketenteraan dan ancaman global
Keupayaan teknologi ketenteraan dan ancaman global

Pantau Kerajaan Baharu | Kewajaran penjualan mercun dan bunga api
Tan Sri Lee Lam Thye

Thaipusam | Sambutan Thaipusam meriah
Bersama Raja Hisyam Raja Zaid di Batu Caves.

Larangan import produk petroleum Rusia ke EU berkuat kuasa Ahad
Langkah itu bertujuan untuk mengehadkan pendapatan Rusia dari membiayai operasi ketenteraannya ke atas Ukraine.

Salahuddin Ayub alu-alukan pembentukan 'Kabinet Bayangan'
Salahuddin berkata, pengalaman beliau sebagai bekas Ahli Parlimen Pembangkang memberi gambaran tentang keperluan 'Kabinet Bayangan'.

Diserang Jerung | Remaja perempuan maut akibat kecederaan parah
Seorang remaja perempuan berusia 16 tahun maut selepas diserang seekor jerung ketika berenang di sungai di Australia Barat. Mangsa berasal dari Perth cedera parah apabila spesies jerung yang tidak diketahui menyerangnya di Sungai Swan di Fremantle, Perth.
![[KOLUMNIS] Ambil kisah juga perjuangan pelarian selain Palestin, Mr PM10 [KOLUMNIS] Ambil kisah juga perjuangan pelarian selain Palestin, Mr PM10](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-12/41672501228_kanakkanakpelaria.jpg)
[KOLUMNIS] Ambil kisah juga perjuangan pelarian selain Palestin, Mr PM10
Ada nada ria kalangan lebih 200,000 pelarian di Malaysia apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim akhirnya mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri.

Pelarian Rohingya mendarat di Indonesia selepas sebulan terkandas di laut
Berpuluh-puluh pelarian Rohingya mendarat di pesisir pantai Aceh, Indonesia pada Ahad.

Myanmar setuju pelarian Rohingya dihantar pulang - Menteri Luar Bangladesh
China sebagai sekutu penting Myanmar akan memudahkan proses penghantaran pulang.

3 mati, 17 hilang bot Rohingya menuju Malaysia karam di Bangladesh
Sekurang-kurangnya tiga maut manakala 17 lagi hilang selepas bot yang membawa berpuluh-puluh orang, kebanyakannya pelarian Rohingya, terbalik di Teluk Bengal di luar pantai daerah Cox's Bazar.

Pegawai PBB lawat Bangladesh, nilai situasi hak asasi, keadaan pelarian Rohingya
Kunjungan itu ialah lawatan rasmi pertama oleh ketua hak asasi manusia PBB ke Bangladesh, sebuah negara yang mempunyai populasi penduduk melebihi 165 juta.

Kajian Ipsos: Rakyat Malaysia mula terima pelarian, tapi jumlah perlu dikurangkan
Tinjauan melibatkan 28 negara itu dijalankan secara dalam talian membabitkan 20,505 responden antara 2 April hingga 6 Mei lalu.

60 tahanan Rohingya masih bebas diburu
KDN telah melancarkan operasi di beberapa lokasi di seluruh negara untuk mengesan saki-baki pelarian yang meloloskan diri.

Pelarian Rohingya: Pendekatan Malaysia berasaskan kemanusiaan
Selepas satu tempoh tamat, pelarian terbabit boleh dihantar bekerja di negara-negara maju yang memerlukan tenaga mahir.

Bot bawa 31 PATI Rohingya ditahan di perairan Langkawi
Bot itu memuatkan 18 pelarian dewasa lelaki, sembilan dewasa wanita dan empat kanak-kanak.

143 pendatang tanpa izin termasuk pelarian Rohingya ditahan di perairan Kuala Kurau
Seramai 143 pendatang tanpa izin termasuk 134 etnik pelarian Rohingya ditahan di perairan laut Kuala Kurau hari ini.