awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Anwar tegas pembinaan kuil mesti ikut peraturan, sama seperti masjid dan gereja
PRN Johor: PH mula bincang pembahagian kerusi - Nie Ching
Isu tadbir urus rumah ibadat perlu ditangani tanpa sentimen kaum, agama - Kementerian
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Penderma antarabangsa sumbang AS$130 juta bantu rakyat Palestin

Astro Awani
Astro Awani
23/06/2020
22:06 MYT
Penderma antarabangsa sumbang AS$130 juta bantu rakyat Palestin
Penderma antarabangsa berjanji akan menyumbang AS$130 juta kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk membantu pelarian Palestin. -Gambar fail
Penderma antarabangsa berjanji akan menyumbang AS$130 juta kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk membantu pelarian Palestin.
PBB menyambut baik sumbangan tersebut namun menyatakan ia masih tidak cukup dalam memastikan operasi berjalan hingga akhir tahun ini.
Badan Bantuan dan Pekerjaan PBB (UNRWA) menghadapi krisis kewangan sejak Amerika Syarikat (AS) menarik balik dana pada tahun 2018 menjadikan organisasi tersebut mengalami kekurangan dana yang besar.
UNRWA ditubuhkan untuk membantu 700,000 warga Palestin yang melarikan diri atau dipaksa keluar dari rumah mereka ketika perang bersama Israel sekitar tahun 1948.
Agensi itu menyediakan makanan, pendidikan, penjagaan kesihatan dan perkhidmatan lain untuk pelarian Palestin yang ketika ini berjumlah sekitar lima juta di Lebanon, Syria, Jordan, Tebing Barat, sempadan Gaza dan timur Baitulmaqdis.
AS pernah menjadi penderma terbesar UNRWA menarik sokongan pada 2018 mencetus krisis kewangan dan memaksa penderma lain mencari jalan mengisi AS$211 juta dalam agensi yang mempunyai AS$1.2 bilion bajet itu.
Setiausaha PBB Antonio Guterres berkata adalah penting masyarakat antarabangsa meneruskan usaha pembiayaan UNRWA agar ia berterusan dan mencukupi.
Topic Berkaitan
#Badan Bantuan dan Pekerjaan
#Palestin
#PBB
#penjagaan kesihatan
#Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu
#UNRWA
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan