awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Tanah runtuh: Tapak kedai makan popular di Jalan Simpang Pulai–Cameron Highlands ditutup sebulan
Sambutan Krismas meriah dengan upacara keagamaan, aktiviti bersama keluarga
Krisis politik Perlis: Speaker sahkan berlaku kekosongan luar jangka tiga DUN
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Talian komunikasi terputus, rakyat Gaza umpama menunggu "hukuman mati"

Bernama
Bernama
14/11/2023
08:33 MYT
Talian komunikasi terputus, rakyat Gaza umpama menunggu "hukuman mati"
Lebih 2.3 juta penduduk di Semenanjung Gaza tidak dapat berkomunikasi dengan pasukan penyelamat, kecemasan, bantuan, perubatan dan pertahanan awam. - Foto Reuters
BANDARAYA GAZA: Seluruh Semenanjung Gaza umpama menunggu "hukuman mati" sejak talian komunikasi terputus yang menyukarkan untuk menghubungi ambulans dan pasukan kecemasan, menurut Pejabat Media Gaza pada Selasa.
Israel memutuskan semua bentuk komunikasi di Gaza selama 36 jam berturut-turut sejak 27 Okt sebelum menyambungkannya semula.
Pejabat media itu dalam kenyataannya turut memberi amaran tentang kesan serius pemotongan talian komunikasi dan Internet di Gaza dan mengatakan tindakan itu dibuat untuk menyembunyikan semua jenayah perang yang dilakukan oleh tentera penceroboh Israel, lapor Agensi Anadolu.
Lebih 2.3 juta penduduk di Semenanjung Gaza tidak dapat berkomunikasi dengan pasukan penyelamat, kecemasan, bantuan, perubatan, pertahanan awam dan perbandaran serta semua institusi kerajaan dan bukan kerajaan.
Pejabat media juga mengesahkan mereka juga tidak dapat berkomunikasi antara satu sama lain yang membawa kepada penutupan sepenuhnya perhubungan di Gaza.
Tindakan berkenaan merupakan jenayah baharu yang melanggar hak paling asas yang ditetapkan dalam norma antarabangsa, menurut kenyataan itu.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Gaza
#talian komunikasi terputus
#hukuman mati
#perang Palestin Israel
#pasukan penyelamat
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan