ANKARA: Panglima tentera Sudan Jeneral Abdel Fattah al-Burhan pada Sabtu mengarahkan pembukaan semula sempadan negara dengan Eritrea, menurut satu kenyataan rasmi.

Majlis Kedaulatan Sudan memaklumkan bahawa al-Burhan membuat keputusan itu semasa lawatannya ke negeri timur Laut Merah dan Kasala di Sudan, lapor Agensi Anadolu.

Keputusan membuka semula lintasan sempadan adalah untuk memudahkan pergerakan rakyat dan membenarkan aktiviti komersial dan pertukaran barangan antara kedua-dua negara.

Sementara itu, al-Burhan juga berkata bahawa tentera dan rakyat Sudan akan meneruskan perjuangan menentang Rapid Support Forces (RSF) separa tentera sehingga kekalahan mereka.

Pertempuran antara tentera dan RSF sejak April telah mengorbankan lebih 3,000 orang awam dan mencederakan ribuan lagi, menurut pegawai perubatan tempatan.

Beberapa perjanjian gencatan senjata yang diusahakan oleh Arab Saudi dan Amerika Syarikat gagal menamatkan keganasan di negara itu.

Menurut anggaran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, hampir 4.8 juta orang telah hilang tempat tinggal akibat konflik semasa di Sudan.

-- BERNAMA