awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Pemangku Presiden Venezuela lantik menteri pelancongan baharu
Lawatan Modi serlah usaha strategik India ke Asia Tenggara
WHO mohon AS$1 bilion tangani krisis kesihatan global pada 2026
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Tokyo rancang buka semula sektor perniagaan secara berperingkat

Agensi
Agensi
15/05/2020
21:18 MYT
Tokyo rancang buka semula sektor perniagaan secara berperingkat
Sekiranya kes harian di Tokyo mencatatkan kurang daripada 20 kes, ada kemungkinan sekatan di bandar itu akan diloggarkan termasuk membuka semula sektor perniagaan. - Gambar hiasan
Gabenor Tokyo sedang merancang untuk membuka semula perniagaan secara berperingkat ketika Jepun bersiap sedia untuk menarik balik perintah darurat hujung bulan ini.
Yuriko Koike memaklumkan, kes harian Tokyo perlu turun sehingga di bawah 20 kes sebelum sekatan dapat dikurangkan.
Katanya, sekiranya trend didapati menurun, sekatan tehadap aktiviti sosial dan ekonomi dapat dilonggarkan.
“Secara faktanya, Tokyo masih dalam keadaan darurat. Tokyo masih lagi berada di tengah-tengah krisis penyebaran jangkitan dan kami masih berada dalam keadaan berwaspada,” ujarnya.
Perdana Menteri, Abe Shinzo mengumumkan penamatan tempoh darurat di semua wilayah, kecuali lapan wilayah, termasuk Tokyo, Osaka, Kyoto dan Hokkaido yang didapati masih berisiko.
Abe juga memberitahu akan mengadakan pertemuan bersama pakar pada minggu depan bagi memutuskan tindakan selanjutnya.
Kes baharu setiap hari meningkat menjadi sekitar 200 kes di Tokyo pada April, mendorong ketakutan terhadap lonjakan semula jumlah jangkitan.
Kementerian Kesihatan Jepun merekodkan 16,200 kes positif dengan 710 kematian.
Topic Berkaitan
#Abe Shinzo
#buka semula perniagaan
#COVID-19
#darurat
#ekonomi
#jangkitan
#Jepun
#kelonggaran
#kesihatan
#sekatan
#Tokyo
#waspada
#Yuriko Koike
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan