KUALA LUMPUR: Penyanyi popular, Aina Abdul akan melakar sebuah lagi sejarah cemerlang dalam portfolio seninya apabila bakal membuat kemunculan sulung bersama Orkestra Filharmonik Malaysia (MPO) di Dewan Filharmonik Petronas (DFP) pada Mei ini.
Meluahkan rasa terharu, Aina atau nama sebenarnya, Nurul Aina Abdul Ghani, 31, menyifatkan ia sebagai peluang keemasan yang diimpikan oleh setiap penyanyi dan berjanji akan memberikan sebuah persembahan terbaik buat peminatnya.
"Saya memang mengimpikan pentas MPO dan merupakan peminat besar MPO, jadi saya rasa gemuruh tapi pada masa sama teruja untuk menampilkan muzik dan nyanyian dalam dimensi berbeza.
"(Persembahan) ini ialah konsert simfoni orkestra saya yang pertama, jadi tentunya saya akan berusaha keras apatah lagi kita ada konsert dua hari yang lebih memberi tekanan tapi ia merupakan cabaran yang baik," kata pelantun lagu Jangan Mati Rasa Itu ketika ditemui Bernama.
Dalam konsert dua hari bermula 10 Mei itu, pemenang Vokal Terbaik dalam Anugerah Juara Lagu 38 itu bakal mendendangkan 16 lagu yang kebanyakannya dipetik daripada album sulungnya berjudul Imaji.
Antara lagu dan karya sentuhan Aina yang telah mengangkat dan menempa nama beliau dalam industri muzik tanah air ialah Sepi, Sumpah, Semalam dan Terus Hidup.
Menurut Aina yang juga seorang komposer, semua lagu yang dibawakan akan diberi nafas baharu dan diinterpretasikan dalam gubahan simfoni dengan iringan lebih 80 pemuzik di bawah pimpinan konduktor MPO Ahmad Muriz Che Rose.
"Saya harap penonton dapat merasakan gahnya muzik simfoni terutamanya kelainan dari segi susunan muzik, yang 'warnanya' akan berbeza kerana muziknya lebih 'besar' serta lebih menyentuh hati kerana semuanya akan dimainkan secara langsung.
"Insya-Allah gabungan muzik, pemuzik dan penampilan saya sendiri akan memberi kelainan yang bersesuaian dengan pentas DFP," katanya sambil mengakui perlu menjalani beberapa latihan melibatkan susunan muzik baharu.
Tiket persembahan dengan harga RM255 hingga RM650 boleh dibeli menerusi tempahan dalam laman sesawang DFP www.dfp.com.my, e-mel ke [email protected] atau telefon melalui talian 03-23317007.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Apr 01 2024

Antara lagu dan karya sentuhan Aina yang telah mengangkat dan menempa nama beliau dalam industri muzik tanah air ialah Sepi, Sumpah, Semalam dan Terus Hidup. - Gambar IG Aina Abdul
Chong Wei antara duta sukan Johor
Datuk Lee Chong Wei antara legenda sukan global yang berada dalam senarai Pemangku Sultan Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim untuk dilantik sebagai duta sukan Johor.
Tiga pemain warisan Harimau Malaya tiba minggu depan
Proses bagi mendaftarkan beberapa pemain warisan Harimau Malaya kini di peringkat akhir.
Jurulatih Harimau Malaya, Peter Cklamovski memaklumkan, tiga pemain warisan juga dijangka tiba minggu hadapan.
Jurulatih Harimau Malaya, Peter Cklamovski memaklumkan, tiga pemain warisan juga dijangka tiba minggu hadapan.
Penstrukturan semula Sapura Energy lalui kelulusan pemiutang, proses mahkamah
Penstrukturan semula Sapura Energy Bhd (SEB) sudah melalui kelulusan pemiutang serta proses mahkamah manakala suntikan kerajaan bukannya geran tetapi pelaburan ke arah memulihkan ekosistem minyak dan gas (O&G) yang strategik untuk ekonomi negara.

Kes rogol pelajar: Pengajar institut kemahiran di Kemaman direman
Seorang tenaga pengajar di sebuah institut kemahiran di Kemaman direman enam hari kerana disyaki merogol seorang pelajarnya, hujung tahun lepas.

Palsu dokumen, modus operandi sindiket tipu JPN peroleh sijil kelahiran - Saifuddin
Satu sindiket dikesan mengemukakan dokumen kelahiran palsu dan memperdaya Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi mendapatkan sijil kelahiran sah untuk dijual dalam pasaran gelap.
Sindiket MyKad dan sijil kelahiran palsu tumpas
JPN menumpaskan sindiket pemalsuan MyKad dan sijil kelahiran dalam dua operasi berasingan. Beberapa individu ditahan, termasuk seorang peguam, dengan rampasan peralatan pemalsuan serta dokumen palsu yang digunakan untuk tujuan penipuan identiti.

TH terima 84,000 rayuan isi kekosongan haji
Lembaga Tabung Haji (TH) telah menerima 84,000 rayuan untuk mengisi kekosongan jemaah yang tidak dapat mengerjakan ibadat haji tahun ini.
[TERKINI] Kes Zayn Rayyan: Ibu bapa tidak mengaku salah abaikan
Ibu bapa kepada kanak-kanak autistik, Allahyarham Zayn Rayyan Abdul Matin mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen petaling jaya atas pertuduhan pindaan berhubung kesalahan mengabaikan anak mereka, pada tahun 2023.
Pantau Belanjawan: Hutang BNPL | Risiko besar masa depan di sebalik revolusi kewangan
Peningkatan transaksi BNPL kepada RM7.1 bilion menimbulkan persoalan kritikal mengenai kestabilan ekonomi, kawal selia undang-undang, dan risiko kewangan pengguna. Bagaimana RUU Kredit Pengguna dapat menyeimbangkan perlindungan pengguna tanpa menghalang inovasi Fintech?
AWANI Ringkas: JPN tumpaskan sindiket palsu sijil kelahiran
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Papan tanda 'Tidak Pada Dadah' dicadang antara syarat konsert permit konsert
Polis Selangor mencadangkan papan tanda atau plakad 'Tidak Pada Dadah' diletakkan pada laluan masuk ke tempat konsert sebagai syarat permit permohonan penganjuran konsert di negeri berkenaan.

Jamal Abdillah tampil mantap, memukau peminat dalam konsertnya
Kemunculan legenda pop tanah air, Jamal Abdillah pada konsert "Sandarkan Pada Kenangan Mencari Azura" membawa aura tersendiri.

Konsert 'Triad', kegilaan tiga jam yang amat berbaloi!
MEMANG sukar untuk dipercayai sebenarnya apabila melihat Datuk Awie mampu 'henjut' lebih 25 buah lagu bersama tiga kumpulan rock berbeza untuk tempoh tiga jam tanpa henti.

Bukan sekadar konsert, 'Here I Am' refleksi perjalanan seni Rossa
"Here I Am." Frasa ringkas tetapi penuh makna bagi Ratu Pop Indonesia Datuk Seri Rossa yang memilih ungkapan itu sebagai tajuk konsert terbesarnya pada 14 Jun depan.

Gandingan Tomok-Nana menjadi, Konsert Memori Mungkin Berulang nyata hebat
Tomok dan Nana memberi persembahan cukup bertenaga untuk menghiburkan peminat masing-masing dalam Konsert Tomok dan Siti Nordiana: Memori Mungkin berulang.

Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Selasa, 28 Januari 2025.

Polis tahan tiga individu terlibat jual dadah ketika konsert di Bandar Sunway
Polis menahan tiga lelaki dipercayai terlibat dalam kegiatan menjual dadah pada konsert ambang tahun baharu di Bandar Sunway baru-baru ini.

'Prom Nite' Melly Goeslaw 31 Mei depan
Pada konsert itu nanti, beliau akan menampilkan sesuatu yang baharu serta istimewa dan pastinya tidak pernah dibawa sebelum ini.

Pelaksanaan saringan air kencing secara meluas di konsert tidak praktikal - KP AADK
Beliau berkata proses saringan air kencing bagi mengesan penyalahgunaan dadah tidak boleh dilakukan sembarangan serta mengambil masa.

Konsert: Cadangan saringan air kencing libatkan individu timbulkan syak sahaja
Cadangan pelaksanaan ujian air kencing sebelum memasuki konsert di Selangor hanya melibatkan individu yang menimbulkan syak sahaja.