KUALA LUMPUR : Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) dalam masa terdekat akan mengumumkan penerbitan 65 buah filem tempatan yang bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara.

Pengerusinya, Zakaria Abdul Hamid berkata, ia merupakan usaha dilakukan pelbagai pihak termasuk FINAS dalam usaha menghidupkan semula industri perfileman negara.

Menurutnya, beliau berharap semua filem tersebut akan diterima dan mendapat sambutan.

“Kita melihat rakan strategik dalam industri berganding bahu bersama. Ini adalah usaha dan perkembangan yang baik.

“Untuk membiarkan FINAS sahaja melakukan perkara-perkara ini memang tidak menjadi tapi apabila ia disokong industri, saya yakin ia akan sampai ke tahap seperti sebelum COVID-19,” katanya kepada Astro AWANI.

Bahkan, beliau juga menyuarakan keyakinan industri perfileman negara mampu bangkit semula pada tahun ini.

Beliau ditemui ketika menghadiri program Jom Sapot Lokal Filem 2021 di Mid Valley Megamall, Kuala Lumpur pada Selasa yang turut dihadiri beberapa pelakon popular negara.

Jom Sapot Lokal Filem 2021 bukan saja bertujuan untuk mempromosikan filem baru tempatan malah merupakan komitmen pihak berkaitan dalam membantu industri.

Kempen itu merupakan kerjasama Multimedia Entertainment, Golden Screen Cinemas (GSC), Astro dan Six Fun Media.

Dalam pada itu, beberapa pelakon yang ditemui menyambut baik kempen tersebut dan berasakan ia mampu menghidupkan semula filem tempatan.

Menurut pelakon dan pengacara, Alif Satar: "Adalah bagus melihat sokongan ramai daripada pelbagai pihak untuk sokong filem tempatan. Sebab apa, sekarang ini banyak produksi yang sudah mula keluarkan filem-filem tempatan apabila filem luar negara berehat seketika.

“Sudah tiba masa untuk filem tempatan menyerlah,” katanya ketika ditemui dalam majlis berkenaan.

Pelakon, Azrel Ismail pula berkata: "Saya memang teruja sebab dah lama filem lokal kita tak muncul di wayang. Ini adalah salah satu cara untuk kita naikkan balik filem-filem tempatan kita," katanya.

Pelakon dan penyanyi, Anas Ridzuan, pula berkata: "Selepas kita menghadapi COVID-19, ini masanya untuk kembalikan industri filem kita ke tahap yang lebih baik, lepas PKP, rasanya ia boleh lebih baik daripada sebelum ini,” katanya.

Dalam majlis tersebut, enam filem telah diumumkan iaitu Biko, Rasuk, Wayang Puaka, Rumah Maduku Berhantu, 3 Janda dan Airforce The Movie: Selagi Bernyawa.