BUTTERWORTH: Keuzuran seniman era 60-an yang juga penyanyi lagu Marilah Mengundi, Rocky Din mendapat perhatian Sukarelawan Yayasan Dakwah Islam Malaysia (YADIM).

Dalam kunjungan ke kediaman Rocky atau nama sebenarnya, Mohd Hashim Sharif, 72,  di Bagan Belat, Teluk Air Tawar, di sini, Sukarelawan YADIM simpati dengan artis veteran berkenaan yang pernah mengharumkan nama negara dengan lagu patriotik.

Selepas diserang angin ahmar sejak hujung tahun lalu, Rocky Din kini hanya terperap di rumahnya selain terpaksa bergantung pada kerusi roda untuk bergerak.

Justeru, kunjungan Sukarelawan YADIM ke atas Rocky adalah untuk menghulurkan sumbangan sebagai tanda prihatin.

Pengerusi Sukarelawan YADIM Pulau Pinang, Rosli Hassan berkata, pihaknya menyantuni penyanyi itu sebagai menyatakan rasa simpati selain menghormatinya kerana ketika di zaman kegemilangannya, Rocky Din pernah diminati oleh segenap lapisan peminatnya.

"Beliau (Rocky Din) pernah popular ketika era 60-an malah, dikenali ramai terutama bagi peminat lagu 60-an sekitar utara.

"Beliau juga pernah menjadi penyanyi kumpulan Westerles yang muncul juara pertandingan kugiran peringkat kebangsaan anjuran Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan sering dijemput untuk menghiburkan tetamu pada majlis tertentu," katanya.
Rocky Din diserang angin ahmar

BACA: Rocky Din bangga, selepas 40 tahun lagu 'Marilah Mengundi' masih didendangLagu Marilah Mengundi nyanyian Rocky Din mula diputarkan sejak 1978 menjelang pilihan raya umum (PRU) dan masih popular sehingga kini.

Beliau juga pernah turut popular dengan lagu Cintaku Cintamu, Aku Tetap Menanti selain pernah menghasilkan album untuk penyanyi popular seperti Allahyarham Datuk Sharifah Aini dan Hang Mokhtar.

Rocky Din juga pernah menerima anugerah Tokoh Kesenian sempena Sambutan Maal Hijrah anjuran Persatuan Melayu Pulau Pinang (PEMENANG) pada 2017.

Sementara itu,  Rocky Din dalam reaksinya menyatakan rasa terharu dengan kunjungan Sukarelawan YADIM dan selain mengucapkan terima kasih kerana sudi menziarahinya.

Meskipun percakapannya kurang jelas, namun raut kegembiraan jelas terbayang di wajah penyanyi veteran itu menerima kunjungan tersebut.