KUALA LUMPUR: Filem Polis Evo 3 terus mendahului kutipan pawagam dengan RM41.3 juta dikutip dalam tempoh 12 hari termasuk tayangan awal.

Angka terbaharu itu menjadikan filem arahan Syafiq Yusof, terbitan Astro Shaw bersama Skop Productions dan TGV Pictures itu sebagai filem yang merekodkan kutipan tertinggi bagi tahun 2023 di Malaysia.

Lebih menarik, kutipan itu juga sekali gus mengetepikan francais besar antarabangsa yang pernah mendominasi kutipan tertinggi di pawagam tanah air.

BACA: Polis Evo 3 muncul filem nombor satu negara

Penerbit Eksekutif Polis Evo 3 merangkap Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Perniagaan Melayu Nusantara, Raja Jastina Raja Arshad turut melahirkan rasa amat berbesar hati atas pencapaian luar biasa Polis Evo 3 setakat ini.

Menurutnya, meskipun banyak filem baharu dari francais popular Hollywood di pawagam ketika ini, namun karya tempatan masih mampu memberi saingan sengit.

“Kejayaan ini terhasil daripada sokongan penonton, merekalah faktor utama dalam gelombang fenomena Polis Evo 3.

“Terima kasih tidak terhingga kepada pihak pawagam yang banyak beri sokongan, kepada rakan-rakan media yang memberikan liputan meluas serta semua penonton Polis Evo 3 seluruh Malaysia.

BACA: #PE3: Cuma 100 unit untuk direbut, bawa pulang figurine Polis Evo 3 anda sekarang!

“Terima kasih juga kepada barisan pelakon yang memberikan komitmen tinggi dalam mempromosikan filem ini,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Sementara itu, siri jelajah Polis Evo 3 hujung minggu lepas yang diadakan di Kedah, Penang, dan Perak dibanjiri lebih 100,000 peminat.

Kehadiran pelakon utama Shaheizy Sam, Zizan Razak, Sharnaaz Ahmad, Syafiq Kyle, Douglas Lim, Farali Khan serta pengarah Syafiq Yusof dan penerbit Joel Soh memeriahkan jelajah tersebut.