KUALA LUMPUR:Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand, dekat sini, terbunuh akibat ditembak, awal pagi Selasa.

Ketika kejadian kira-kira pukul 3.10 pagi, mangsa Koperal Baharuddin Ramli, 54, sedang bertugas bersama seorang lagi anggota PGA, Koperal Norihan A/L Tari, 39, yang mengalami kecederaan parah.

Difahamkan mayat mangsa dibawa ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) di Kangar untuk proses bedah siasat sementara mangsa yang cedera pula sedang menerima rawatan di hospital yang sama dengan keadaannya dilaporkan kritikal.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador ketika dihubungi Astro AWANI mengesahkan kejadian dan memaklumkan beliau kini dalam perjalanan ke Perlis.

"Saya dalam perjalanan ke Perlis menaiki helikopter polis," katanya ringkas. 

Beliau bagaimanapun tidak mendedahkan butiran lanjut. 

Satu sidang media berhubung kejadian dijangka diadakan di Perlis sebentar lagi. 

Sementara itu, sumber PGA memaklumkan kejadian mungkin ada kaitan dengan tindakan pihak berkuasa Malaysia mengetatkan kawalan sempadan terutama di Perlis dan Kedah yang menyukarkan pergerakan kumpulan penyeludup.

BACA: Berang kawalan sempadan diperketat, sindiket penyeludupan lepas tembakan

BACA: Anggota PGA nyaris maut diseret kenderaan penyeludup

BACA: PGA tumpas kegiatan penyeludupan ketum di sempadan

BACA: KDN bakal guna pendekatan pos kawalan PGA bergerak di sempadan - Hamzah

BACA: ATM bersama PGA pasang kawat duri di sempadan elak bolos

BACA: PGA rampas ketum yang cuba diseludup ke negara jiran

BACA: PGA rampas daun ketum, ubat batuk, sebelum diseludup seberang sempadan

BACA: PGA rampas lebih 1.8 tan ketum bernilai RM52,000

Kumpulan itu difahamkan pernah melepaskan tembakan menggunakan senjata buatan sendiri sebagai amaran kepada anggota PGA yang melakukan rondaan di Bukit Kayu Hitam.

Kementerian Dalam Negeri dalam pada itu mengarahkan PDRM melakukan siasatan menyeluruh bagi mengenal pasti penjenayah yang menyerang dua anggota PGA terbabit.