ANTARA pelbagai berita dalam negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Jumaat, 1 Disember 2023.


1. SPRM tidak boleh keluarkan dana sehingga selesai siasatan - Azam Baki

Menurut Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki, dalam kes ini SPRM masih menyiasat kesahihan transaksi dan tuntutan sebelum ini.2. PM Anwar individu pertama Malaysia miliki Digital ID

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mendaftarkan diri dengan Identiti Digital Nasional atau Digital ID.


3. Bapa mengaku tinggalkan empat anak di pondok pengawal

Seorang lelaki mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen Ipoh pada Jumaat atas pertuduhan mengabaikan empat anaknya, minggu lalu.


4. Najib mohon lepas tanpa bebas, kes SRC RM27 juta lebih 5 tahun tergantung

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memohon dilepas tanpa dibebaskan (DNAA) daripada tiga lagi pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana SRC International Sdn Bhd (SRC) berjumlah RM27 juta yang dihadapinya di Mahkamah Tinggi di sini. 


5. Surat kepada MB Kedah jemput sertai lawatan ke Bukit Kayu Hitam, tidak sebut mesyuarat 'pre-council'

Wisma Putra menjelaskan bahawa surat jemputan kepada Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor bertarikh 25 Nov lepas adalah untuk menyertai program lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke ICQS Bukit Kayu Hitam pada 27 Nov, tanpa menyebut mesyuarat pre-council.


6. Wahab dakwa gangguan seksual berlaku di Bintulu - KPN

Polis menyiasat dakwaan kes gangguan seksual melibatkan bekas Ketua Pengarah Jabatan Komunikasi Komuniti (J-KOM), Datuk Mohammad Agus Yusoff yang dikatakan berlaku di Bintulu, Sarawak.


7. Dakwaan lebih 10 ekor kucing mati akibat direndam air panas tidak tepat - Polis

Dakwaan punca kematian lebih 10 ekor kucing di Pasar Borong Jerantut, dekat sini akibat direndam dengan air panas, tidak tepat.


8. Rombakan Kabinet mungkin sebelum 2024 - PM

Datuk Seri Anwar Ibrahim secara berseloroh berkata rombakan Kabinet Kerajaan Perpaduan mungkin dibuat sebelum hujung tahun ini.


9. Ahmad Zahid kembali bertugas, hadir mesyuarat Kabinet

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini kembali bertugas serta menghadiri mesyuarat Kabinet yang dipengerusikan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, selepas tempoh berehat setelah menjalani pembedahan baru-baru ini.


10. Hanya 49,687 daripada 132,404 permohonan layak sertai Inisiatif Pendapatan Rakyat

Sejumlah 49,687 individu daripada 132,404 permohonan Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) layak menyertai program itu yang disediakan kerajaan bagi meningkatkan pendapatan rakyat terutamanya golongan B40 setakat 21 Nov, kata Kementerian Ekonomi.