SHAH ALAM: Cadangan Kerajaan untuk melaksanakan gaji minimum RM1,500 sebulan sebelum hujung tahun ini menimbulkan pelbagai reaksi dalam kalangan pengusaha perniagaan di Selangor.

Bagi pemilik restoran Kamal’s Corner,  Akbar Shah Mohamed Yunus, 45, berpendapat pelaksanaan gaji minimum RM1,500 itu berpatutan dengan kos sara hidup pekerjanya.

“Kediaman dan makanan telah disediakan jadi RM1,200 itu sudah cukup berbaloi.

Namun, kata Akbar Shah, 45 tanpa kemudahan makanan dan kediaman yang diberikan, ia pasti akan membebankan pekerja.

"Majikan seharusnya memikirkan kebajikan pekerja terutamanya soal kos sewa rumah yang akan menambah beban terhadap perbelanjaan mereka,” kata Akhbar Shah, yang ditemui ketika tinjauan Astro AWANI di restorannya yang terletak di Pusat Komersial Seksyen 7 di sini, baru-baru ini.

Roslinda Rasid, pengusaha dan pemilk restoran Kak Ruby, Nasi Campur di Seksyen 2, Shah Alam, turut menyambut baik saranan Kerajaan berkenaan.

"Memandangkan kos sara hidup yang tinggi ketika ini, saranan ini sememangnya dialu-alukan,” kata Roslinda.

“Pekerja ada tanggungan mereka, jadi sebagai majikan saya percaya RM1,500 itu berbaloi,” tambahnya.

Ekoran kesan buruk tragedi banjir pada Disember lalu dan pandemik COVID-19 dalam negara yang dipercayai telah memberi impak besar kepada ekonomi negara, ramai individu yang terjejas dan bertungkus-lumus untuk kembali membangunkan ekonomi keluarga dan perniagaan.

BACA: Gaji minimum ditentukan selepas bincang dengan pelbagai pihak - Saravanan

Mohd Fairuz Kunhahamu yang merupakan pemilik Pasar Mini Fatimah di Seksyen 7, di sini berkata, ketika ini, tiada kesesuaian untuk pelaksanaan Kerajaan itu.

Gaji minimum | Cabaran RM1,500 sebulan

“Ini akan menjejaskan pemulihan ekonomi susulan jangkaan berlakunya peningkatan kos barangan mahupun perkhidmatan, dan saya rasa negara juga belum mencapai kemampanan ekonomi.

Terdahulu, pekerja-pekerja dalam negara ini dijangka bakal menikmati penetapan kadar gaji minimum yang baharu, pada nilai RM1,500 sebulan sebelum penghujung tahun 2022.

Niaga AWANI: Gaji Minimum: Di mana titik tengah antara majikan dan pekerja?

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M Saravanan dilaporkan berkata, walaupun nilai sebenar kadar baharu itu belum dimuktamadkan, beliau positif perkara itu boleh direalisasikan selepas mendapat persetujuan Jemaah Menteri.