PUTRAJAYA: Dakwaan bahawa Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi gagal berikutan kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR), yang diumumkan Bank Negara Malaysia (BNM) baru-baru ini disifatkan satu kenyataan dangkal, kata Pengerusinya, Tan Sri Annuar Musa.

Mengulas gesaan Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng baru-baru ini agar jawatankuasa itu dibubarkan, Annuar berkata, hal berkaitan polisi monetari negara bukan diputuskan oleh pasukan khas atau Kabinet, sebaliknya oleh Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) dibawah Bank Negara Malaysia (BNM).

"Pendekatan ini akan diteruskan sejauh mana kita berkesan itu, kita akan melihat berdasarkan kepada hasil.

"Tapi adalah tidak wajar sepertimana ada Ahli Parlimen (Lim Guan Eng) salah seorang membuat telahan kerana OPR dinaikkan 0.25 mata, maka jawatankuasa ini gagal.

"Perkara tidak semudah itu, itu terlalu dangkal punya cara penilaian terhadap pengurusan ekonomi negara," jelasnya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat pasukan berkenaan, di sini, pada Isnin.

Tambah Annuar, jawatankuasa itu diwujudkan bukan secara ad-hoc sebaliknya, menerusi kertas Jemaah Menteri yang disediakan oleh Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri (EPU).

"Kita ingin menegaskan mahupun ada polemik mempertikaikan kewajaran kewujudan jawatankuasa ini dan sebagainya.

"Saya ingin menegaskan lagi jawatankuasa ini bukan diwujudkan secara ad-hoc, ini merupakan jawatankuasa yang diwujudkan kertas Jemaah Menteri disediakan pihak Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri (EPU).

"Ia dibentangkan oleh Menteri yang menjaga hal ehwal ekonomi dan dibincangkan dalam mesyuarat Jemaah Menteri dan bersetuju beberapa menteri mengembelingkan tenaga," katanya lagi.

Tegas Annuar lagi, tanggungjawab jawatankuasa itu bersifat mikro mengenai setiap permasalahan rakyat termasuk kenaikan harga barangan dan inflasi global.

Jumaat lalu, Guan Eng yang juga Pengerusi DAP antara lain mengesa Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk membubarkan pasukan khas terbabit.

Beliau menyifatkan pasukan khas itu tidak berkesan, cekap dan relevan dalam membendung kenaikan harga barang.

Jelasnya lagi, kenaikan OPR disebabkan tekanan inflasi seperti dikeluarkan Bank Negara Malaysia (BNM) menafikan dakwaan Annuar bahawa inflasi dalam keadaan terkawal.