awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Ratu cantik Malaysia angkat pendidikan kanak-kanak terpinggir
PBB gesa lebih banyak negara terima pesakit Gaza selepas sempadan Rafah dibuka semula
PM Anwar arah AKPS perhebat operasi banteras kegiatan e-waste haram
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Dalang penyebaran gambar kanak-kanak lelaki Palauh digari dikenal pasti

Qaisara Umaiyah
Qaisara Umaiyah
22/02/2020
12:43 MYT
Dalang penyebaran gambar kanak-kanak lelaki Palauh digari dikenal pasti
Polis telah mengenal pasti perbuatan menggari kanak-kanak tersebut dilakukan anggota polis berpangkat Koperal dari Jabatan Siasatan Jenayah, IPD Lahad Datu. - Gambar hiasan
Polis telah mengenal pasti anggota yang menggari kanak-kanak lelaki Palauh yang ditahan baru-baru ini seterusnya menularkan gambar tersebut pada 19 Feb lalu, kata Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Zaini Jass.
Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Zaini Jass berkata, kanak-kanak lelaki Palauh itu antara yang ditahan bersama 11 kanak-kanak lain dalam Ops Cantas di Lampu Isyarat Aman Jaya dan Sri Perdana.
"Polis telah mengenal pasti perbuatan menggari kanak-kanak tersebut dilakukan anggota polis berpangkat Koperal dari Jabatan Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Lahad Datu di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah, IPD Lahad Datu.
"Hasil siasatan mendapati, perbuatan itu dilakukan bertujuan memaklumkan kepada rakannya juga anggota berpangkat Koperal di IPD Keningau bahawa kanak-kanak tersebut telah ditangkap tidak lama selepas gambarnya mengacukan pistol mainan tular," katanya dalam kenyataan.
Tambah Zaini, anggota yang menerima gambar tersebut bertindak menularkan dan menyebarkan kepada umum.
"Pihak polis memandang serius mengenai perkara dan perbuatan ini yang menyalahi undang-undang serta tidak mengikut prosedur yang telah ditetapkan dibawah Seksyen 15 Kanun Prosedur Jenayah dan Perintah Tetap Ketua Polis Negara (PTKPN) A120," katanya.
Jelas Zaini, siasatan tatatertib akan dijalankan terhadap kedua-dua anggota yang terlibat.
Topic Berkaitan
#IPD
#kanak-kanak digari
#kanak-kanak lelaki palauh
#PDRM
#Pesuruhjaya Polis Sabah
#polis
#Zaini Jass
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan