awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Sambutan Krismas meriah dengan upacara keagamaan, aktiviti bersama keluarga
Krisis politik Perlis: Speaker sahkan berlaku kekosongan luar jangka tiga DUN
“Mak pergi dengan satu nafas yang tenang, dia tersenyum…” - Anuar Zain sebak
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Gempa bumi lemah di Kundasang, Sabah

Bernama
Bernama
13/05/2021
15:14 MYT
Gempa bumi lemah di Kundasang, Sabah
Gempa yang berlaku pada kedalaman 10 kilometer itu mungkin menyebabkan gegaran dirasai di sekitar Kundasang dan kawasan lain dalam daerah Ranau. - Gambar/ MetMalaysia
KOTA KINABALU: Gempa bumi lemah bermagnitud 2.7 pada skala Richter dilaporkan berlaku di Kundasang, Ranau pada 8.42 malam ini.
Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) menerusi kenyataan malam ini memaklumkan gempa itu berlaku 13 kilometer di barat pekan Ranau.
Menurut kenyataan tersebut, gempa yang berlaku pada kedalaman 10 kilometer itu mungkin menyebabkan gegaran dirasai di sekitar Kundasang dan kawasan lain dalam daerah Ranau.
Gempa bumi lemah bermagnitud 2.7 pd skala Richter tlh berlaku di Kundasang, Sabah pukul 8:42 mlm, 13 Mei 2021. Pusat gempa bumi terletak 6.0° Utara dan 116.6° Timur dengan kedalaman 10 km. 13km Barat Ranau,Sabah. Gegaran dirasai di sekitar Kundasang dan Ranau.#mygempa.met.gov.my pic.twitter.com/3zYSKSQ3s5
— Jabatan Meteorologi Malaysia (@metmalaysia) May 13, 2021
Pada bulan lepas, Ranau dilanda tiga gempa bumi lemah iaitu pada 18 April lepas bermagnitud 2.8 diikuti keesokan harinya yang bermagnitud 2.7 dan pada 23 April (bermagnitud 2.5).
Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Sabah ketika dihubungi berkata pihaknya tidak menerima sebarang laporan kecemasan berkaitan kejadian itu.
Topic Berkaitan
#gempa bumi
#Kundasang
#Sabah
#lemah
#Gunung Kinabalu
#MetMalaysia
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan