SUBANG JAYA : Syarikat pemaju yang terkait dengan kemelut projek perumahan Pangsapuri Harmoni 1, Putra Heights seharusnya bersikap lebih profesional dalam berdepan dengan isu yang dibangkitkan penduduk.
Exco Perumahan, Kesejahteraan Bandar dan Pembangunan Usahawan Negeri Selangor, Rodziah Ismail berkata, ini termasuk soal kenyataan yang dikeluarkan baru-baru ini yang tidak mempunyai sebarang kepala surat.
“Pada saya kita ini bukan surat layanglah… sepatutnya surat-surat rasmi semua mesti dibuat secara rasmi yang mengguna pakai apa jua status sama ada syarikat atau persendirian perlu ada kepala surat, itu dilihat lebih berintegriti,” katanya ketika ditemui sewaktu lawatan ke Pangsapuri Harmoni 1 pada Selasa.
Sebelum ini, Astro AWANI menerima dua kenyataan balas daripada pihak pemaju bagaimanapun ia tidak mempunyai sebarang kepala surat bagi mewakili pihak tertentu.
Kenyataan itu juga telah mengemukakan janji-janji serta tindakan yang akan diambil pihak pemaju berhubung segala permasalahan yang telah disuarakan penduduk.
Dalam pada itu, penduduk juga menyifatkan kenyataan itu sebagai tidak rasmi serta menimbulkan keraguan terhadap segala tindakan serta janji yang akan ditunaikan pihak pemaju.
Dalam pada itu, Astro AWANI juga telah berusaha untuk mendapatkan pihak pemaju secara bersemuka untuk menjelaskan segala isu yang timbul namun usaha itu juga gagal sehingga hari ini meskipun perkara tersebut telah dibawa hingga ke peringkat tertinggi.
Astro AWANI baru-baru ini telah membawakan siri Laporan Khas bertajuk ‘Pemaju Kayangan, Rumah Cap Ayam’ yang membawa keluhan penduduk yang tidak berpuas hati mengenai soal kualiti projek perumahan tersebut.
Ini termasuk kos penyelenggaraan yang tidak setimpal dengan hasil diterima mereka selain mendakwa tiada sebarang fasiliti yang bersesuaian disediakan kepada pembeli.
BACA: [LAPORAN KHAS] Pemaju kayangan, rumah 'cap ayam?'
BACA: Isu Pangsapuri Harmoni 1: Kerajaan Selangor mahu pemaju bertanggungjawab
BACA: Isu Pangsapuri Harmoni 1: Pemaju janji, tetapi tiada kepala surat
Hilmi Malik
Tue Mar 21 2023

Setiap urusan rasmi perlu ada kepala surat dan itu lebih dilihat berintegriti - Rodziah Ismail

Lawak melampau, orang ramai kecam Jocelyn Chia
Pelawak itu menggunakan isu MH370 dan pembangunan negara sebagai 'modal' jenakanya yang disifatkan sebagai melampau dan tidak sensitif.

Lans Koperal didakwa peras ugut wanita RM200
Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM3,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 17 Julai ini untuk sebutan semula kes.

Kerusi PRN: Tiada lagi perbincangan peringkat negeri, Majlis Presiden putuskan - Aminuddin
Pengagihan kerusi DUN Negeri Sembilan bersama BN diputuskan oleh Majlis Presiden PH bagi menghadapi PRN tidak lama lagi.

DAP tidak usik agenda Melayu yang diperjuangkan UMNO - Zahid
Penegasan Ahmad Zahid itu sekali gus menolak kritikan yang dilempar pihak tertentu terutama pembangkang, berhubung kerjasama di antara UMNO dengan DAP.

Polis Thailand bantu kesan wanita Malaysia hilang - PDRM
Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang bekerjasama dengan Polis Thailand bagi mengesan rakyat Malaysia, Chong Sum Yee, 22, yang hilang di Chiang Mai, Thailand sejak 1 Jun lepas.

Dakwa Pulau Pinang milik Kedah: Sanusi nafi desak pinda Perlembagaan Persekutuan
Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor menafikan dakwaan bahawa beliau mendesak agar Perlembagaan Persekutuan dipinda bagi mengembalikan Pulau Pinang kepada Kedah.

Rangkaian 5G capai 62.1 peratus liputan setakat akhir Mei 2023 - Fahmi
Rangkaian 5G negara mencapai 62.1 peratus liputan kawasan berpenduduk (CoPA) setakat 31 Mei, 2023 melibatkan 5,058 tapak, kata Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil.

Peniaga pakaian didakwa buat hantaran hina Islam
Seorang peniaga pakaian mengaku tidak bersalah atas 10 pertuduhan membuat hantaran menghina Allah, nabi dan agama Islam di laman sosial Facebook.

Empat atlet Perak bawa Jalur Gemilang ke Sukan Olimpik Khas Dunia
Empat atlet dari Negeri Perak antara yang akan mewakili negara pada Sukan Olimpik Khas Dunia yang berlangsung di Berlin, Jerman pada 17 hingga 25 Jun ini.

13 kontena terbakar di Pelabuhan Klang
Sebanyak 13 kontena mengandungi bahan mudah terbakar jenis aerosol musnah dalam kebakaran di kawasan kontena milik Northport (Malaysia) Bhd dekat Jalan Pelabuhan Utara, Pelabuhan Klang, pagi tadi.

15 pusat Dialisis Mesra Selangor bakal beroperasi tahun depan
Sebanyak 15 pusat Dialisis Mesra Selangor bakal beroperasi tahun hadapan dengan pertambahan 10 pusat baharu bagi menampung keperluan pesakit di negeri ini.

Isu Pangsapuri Harmoni 1: Exco tegur pemaju kayangan, baiki kaedah pembuatan
Kepincangan projek perumahan Pangsapuri Harmoni 1, Putra Heights yang dibangunkan syarikat pemaju ternama akan diatasi secepat mungkin.

Isu Pangsapuri Harmoni 1: Tiada kepala surat, pemaju perlu bersikap profesional - Exco
Syarikat pemaju yang terkait dengan kemelut projek perumahan Pangsapuri Harmoni 1, Putra Heights seharusnya bersikap lebih profesional dalam berdepan dengan isu yang dibangkitkan penduduk.

Rodziah tak harap jawatan timbalan menteri
Semua pihak perlu memberikan ruang seluasnya kepada Anwar untuk memilih pasukan beliau termasuk dalam mengisi jawatan timbalan menteri.

PRU15: Zuraida tewas, hilang deposit di Ampang
Penyandang kerusi Ampang Datuk Zuraida Kamaruddin gagal mempertahankan kerusinya apabila bertanding atas tiket Parti Bangsa Malaysia pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Selangor kenal pasti lapan projek perumahan 'sakit'
Rodziah berkata, daripada jumlah itu dua projek itu sudah diselesaikan, manakala enam lagi sedang dibaik pulih.

Lebih 5,000 rumah di Selangor tidak terjual
Rodziah berkata, Selangor negeri ketiga memiliki unit kediaman tidak terjual terbanyak selepas Johor dan Pulau Pinang.

Harga, nilai rumah di kawasan banjir tidak akan turun
Beliau mengalu-alukan jika terdapat kajian mengatakan bahawa nilai harga rumah di kawasan terjejas akan menurun walaupun pada asasnya perkara sedemikian tidak berlaku.

Tiada unit Rumah Selangorku dijual tanpa kelulusan kerajaan negeri
Menurut rekod LPHS, kesemua urusan penjualan Rumah Selangorku kepada pihak ketiga telah melalui permohonan secara sah.

SelVAX: Sejuta warga industri dijangka lengkap terima vaksin menjelang Oktober
SelVAX adalah antara usaha kerajaan negeri bagi mempercepat proses vaksinasi rakyat dengan mengenal pasti kumpulan sasaran serta memelihara pekerja.