KUALA LUMPUR:Jabatan Perhutanan Negeri Perak menggantung sementara permit dan lesen kontraktor sebuah syarikat kuari yang didakwa menyebabkan kemusnahan alam sekitar di kawasan Air Terjun Tanjung Batu, Segari, Manjung, Perak.

Pengarahnya, Datuk Mohamed Zin Yusop ketika dihubungi Astro AWANI berkata, tindakan itu bagi melakukan siasatan menyeluruh khususnya dalam aspek pelanggaran syarat lesen atau spesifikasi Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA).

Beliau menegaskan, tindakan tegas akan diambil jika mendapati pihak berkenaan benar-benar bersalah mengikut Akta Perhutanan Negara 1984.

"Buat masa ini, tindakan yang telah diambil adalah dengan mengarahkan pihak kontraktor membersihkan segera sungai dan laluan air yang tercemar termasuk sisa kayu akibat hujan lebat.

"Tindakan susulan pula kita juga mengarahkan pegawai untuk menahan lesen dan permit pemaju untuk kita lakukan siasatan secara lebih menyeluruh sama ada pelesen lakukan kesalahan atau melanggar syarat lesen atau syarat EIA.

"Jika didapati bersalah, kita akan ambil tindakan di bawah Akta Perhutanan Negara 1984 bagi kesalahan melibatkan hutan, manakala peruntukan undang-undang di bawah Jabatan Alam Sekitar (JAS) jika gagal mematuhi piawaian EIA," katanya kepada di sini, pada Isnin.

Dalam pada itu, Mohamed Zin  berkata, kajian terperinci turut akan dilakukan di kawasan zon rizab sungai bagi mengelakkan berlakunya mendapan sungai.

"Kajian ini bagi melihat sama ada kawasan rizab sungai dirosakkan pemaju atau tidak dan jika ia didapati rosak, kita akan minta tindakan pembaikan pada kadar segera dilakukan termasuk menanam rumput atau pokok bagi mengelakkan pencemaran," jelasnya.

Susulan laporan kemusnahan alam semula jadi di kawasan air terjun berkenaan, Menteri Besar Perak, Datuk Saarani Mohamad hari ini mengarahkan Jabatan Perhutanan dan Jabatan Alam Sekitar negeri untuk melakukan siasatan menyeluruh.

Saarani berkata, Pihak Perbadanan Menteri Besar (MB Inc.) juga diminta menyediakan laporan terperinci mengenai aktiviti kuari yang didakwa menjadi punca kepada kerosakan di kawasan berkenaan.

Sehubungan itu, beliau menegaskan agar kerja-kerja di kawasan tersebut dihentikan serta-merta sementara menunggu hasil siasatan mengenainya selesai.


Laporan khas | Lagi khazanah alam musnah dek pembangunan

Sementara itu, Presiden Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam Malaysia (Peka), Puan Sri Shariffa Sabrina Syed Akil yang dipetik laporan portal Sinar Harian mencadangkan agar Akta Perhutanan Negara 1984 (Akta 313) dipinda dengan denda RM10 juta dan hukuman penjara daripada lima kepada 30 tahun.

Katanya, cadangan pindaan itu dibuat bagi membolehkan hukuman lebih berat dikenakan ke atas pelaku jenayah alam sekitar itu selain mengukuhkan peruntukan untuk memenuhi keperluan semasa dan juga penjagaan kelestarian alam sekitar.

Pada Ahad, Astro AWANI menerusi Persatuan Aktivis Sabahat Alam (Kuasa) mendedahkan kemusnahan alam semula jadi membabitkan kawasan air terjun tercemar didakwa berpunca daripada aktiviti kuari.

Timbalan Pengerusi Kuasa, Ismady Radzuan berharap aktiviti kuari di Hutan Simpan Segari Melintang, yang berstatus Hutan Simpanan Kekal (HSK) dihentikan segera.

Katanya, aktiviti itu telah menyebabkan kawasan air terjun berkenaan yang merupakan tarikan pelancongan, kini musnah hampir 90 peratus susulan aktiviti kuari sejak tahun lepas.

BACA: Hutan Bukit Pantai diancam kepupusan