KUALA PILAH: Kerajaan Negeri Sembilan akan bekerjasama dengan syarikat swasta dalam menyegerakan kerja membersih dan mendalamkan sungai bagi mengatasi masalah banjir kilat yang kerap berlaku di negeri ini.

Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun berkata perkara tersebut akan dibincangkan dalam mesyuarat di peringkat jawatankuasa khas pada minggu hadapan.

"Ada 10 kawasan dikenal pasti di sekitar negeri ini yang akan diperincikan nanti untuk dilaksanakan pengambilan pasir di sungai supaya tidak berlaku banjir. Kita mahu ia (kerja mendalamkan sungai) dilaksanakan segera," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini hari ini.

Semalam beberapa kawasan di Seremban dilanda banjir kilat susulan hujan lebat dan ribut sejak petang yang menyebabkan hampir 300 rumah penduduk terjejas selain pokok tumbang dan menghalang laluan utama antaranya di Kampung Ismail, Kampung Semarak, Kampung Pasir dan Kampung Dato Mansor.

Beliau berkata antara kawasan yang dikenal pasti kerap berlaku banjir adalah di Seremban dan Linggi, Port Dickson selain kawasan berhampiran sungai utama.

Dalam perkembangan lain, Aminuddin mengingatkan ibu bapa dan pihak sekolah supaya menangani isu buli dengan baik kerana negara ini mempunyai undang-undang yang perlu dipatuhi selain berharap segala keputusan yang diambil antara kedua-dua pihak tidak mengeruhkan lagi keadaan.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas insiden buli yang kini kerap berlaku di negeri ini dengan kes terbaharu empat pelajar senior di sebuah sekolah di Seremban didakwa memukul seorang pelajar tingkatan satu hingga cedera pada 13 Mei lepas.

-- BERNAMA